Tervetuloa! Hipit.fi:n foorumi on ekologisuudesta, rakkaudesta ja vapaudesta kiinnostuneiden kotifoorumi.
Osallistu keskusteluun ja tutustu uusiin ihmisiin luomalla tunnus! :)


Jos olet jo foorumilainen, voit kirjautua sisään tästä:

Tunnus: Salasana:

Uusimmat artikkelit

Ilmastonmuutos suomalaisen näkökulmasta

Indonesian poliisi hävitti puoli tonnia marihuanaa polttamalla - lähiseutu pöllyissä

Ensimmäistä kertaa 40 vuoteen maailmantalous kasvoi, hiilidioksipäästöt eivät

NASA: ilmastonmuutos minuutissa

Iso-Britannia: Aurinkoenergia kasvoi 94%, uusiutuva energia ohitti ydinvoiman

Allekirjoita vetoomus koiriin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi Suomessa - 1

Lala

  • Vieras

Kyseessä hiljattain julki tullut materiaali suojelukoirien "koulutuksesta" Suomessa harrastepiireissä.

https://oikeuttaelaimille.fi/suojelukoirat

Pls share 🐶❤️
Kirjattu

Napu

  • Vieras

Allekirjoitettu. Voisin ihan hyvin allekirjoittaa myös sellaisen vetoomuksen, mikä kieltäis eläinten käytön Poliisilta yms. tykkänään.
Kirjattu

peppi_pitkätossu

  • Vieras

Allekirjoitettu. Voisin ihan hyvin allekirjoittaa myös sellaisen vetoomuksen, mikä kieltäis eläinten käytön Poliisilta yms. tykkänään.

Kiitos allekirjoituksesta. Saisiko perustelut sille, miksi tahtoisit kieltää poliisien yms. työkoirat? Lukeutuuko tähän myös esim. rajavartiolaitos? Avustajakoirat?

Pahoittelen jo etukäteen jos olen väärässä, mutta tulee heti ajatus että onko tässä taas taustalla joku vegaaniajatus tms., että ei saa käyttää tai olla eläimiä missään ihmisellä...

En tiedä tarkalleen miten Suomessa poliisikoiria koulututetaan*, ja ilmeisesti jostakin sotilaskoirien koulutuksesta oli noussut myös tutkintapyyntö, eli epäkohtia voi ihan hyvin olla, kuten kaikkialla, mutta noin yleisesti esim. uskaltaisin väittää, että rajavartiolaitoksen koirat saattavat elää jopa laadukkaampaa elämää kuin iso osa tavallisista kotikoirista, sillä niistä pidetään niin hyvää huolta, työkoiria kun ovat. Rajavartiolaitos on siirtynyt jokunen vuosi sitten esimerkillisesti nykyaikaiseen positiiviseen vahvistamiseen sekä operanttiin ehdollistamiseen perustuviin eläinystävällisiin koulutusmenetelmiin. He varmasti ymmärtävät koiran elekieltä ja käyttäytymistä paremmin, kuin osa tavallisista koiranomistajista, ja ymmärtävät myös kaiken kaikkiaan enemmän koirista ja niiden hoidosta. Nykyään osataan keskittyä myös siihen, etteivät rajavartiolaitoksen työkoirat esim. liiaksi stressaannu. Opaskoirien koulutus on myös varmasti aivan viatonta ja koiraystävällistä. En myöskään näe suoranaista ongelmaa siinä, että on työkoiria mm. pelastustehtävissä, etsimässä kadonneita ihmisiä, räjähteitä, avustamassa sokeita tai liikuntakyvyttömiä jne...

Veganismi on hieno aate ja olen itsekin samaa mieltä monista asioista, mutta se, mikä rasittaa on monen vegaanin ja eläinten oikeuksien puolesta huutavan vajavainen ymmärrys elämän realiteeteista. Eläimiä kun jo on meidän yhteiskunnassamme niin järjetön määrä, niin se, että luukuttaa sitä kuinka kaikki pitäisi kieltää ja lopettaa, ei ole välttämättä ainoa eikä paras tapa vaikuttaa.

On totta, että tämä meidän maailma ja yhteiskunta, ihmiskunta, väärinkäyttää-, kohtelee ja riistää eläimiä ja eläimiltä, ja asiaan tarvitaan muutosta, jotta eläimiä ja luontoa opitaan kunnioittamaan ja arvostamaan. Ihmisten yhteiskunnassa on kuitenkin jo mukana niin paljon eläimiä ihmisten armoilla, että tarvitaan ihmisiä toimaan eläinten kanssa, tekemään konkreettisesti töitä niiden hyvinvoinnin edistämiseksi meidän keskuudessamme. Moni eläinrakas ei välttämättä edes ole vegaani eikä kasvissyöjä, mutta saattaa muulla alueella tehdä huimasti töitä eläinten eteen niiden auttamiseksi.

Toki jokaisen, joka on tietoinen tehotuotatannon epäkohdista, vastuulla on edes vähentää niiden kulutusta. Tehotuotannosta voisi jo pitää oman puheen, koska Suomessa esim. hyvinhoidetut pihattonavetat on aika kaukana eläinoikeusvideoista... Mutta ei toki tarkoita, etteikö eläintuotannosaa olisi silti epäeettisyyttä. Tärkeämpää olisi kuitenkin ennemmin tukea kotimaista luomutuotantoa, ja ajaa täällä maatilojen kehitystä parempaan suuntaan ja eläinten oikeuksia paremmiksi. Ehkä sitten joskus ollaan siinä pisteessä, että voidaan asteittain jopa luopua eläintuotannosta ja siirtyä kasviproteiinintuotantoon.

Mutta niin, palatakseni alkuperäiseen aiheeseen, kun moni vegaani on usein jyrkästi ja mustavalkoisesti vain sitä mieltä, että esim. ratsastus on eläinrääkkäystä ja lemmikkejä ei pitäisi olla kenelläkään jne...

Mä sanon, että kyllä, ratsastuksessa ja hevospiireissä on paljon epäkohtia ja epäeettisyyttä, MUTTA sen voi tehdä myös hevosystävällisesti ja eettisesti. Jotkut ihan oikeasti osaa sen. Ei välttämättä tarvitse edes mitään varusteita (jotka ei kyllä tosin nekään oikeanlaisina ja oikein käytettynä satuta hevosta). Ja tämä onnistuu silloin, kun lähtökohta ratsastamiseen on kunnossa, eli kun suhde ja luottamus hevoseen on aito. Ja pääasia ei ole ratsastus, vaan suhde ja side hevoseen, ystävyys. Se, että voit kiivetä sinne selkään on siinä suhteessa sivuseikka. Toki olisi hienoa, jos kaikki hevoset voisivat laukata vapaana preerialla, mutta minkäs teet, kun nekin on riistetty mustangeilta? Luojan kiitos on ihmisiä, jotka niitä mustangeja sitten pelastaa, adoptoi, kesyttää ja kotiuttaa... Ja he ihmiset usein harrastavat ratsastusta... Onko tämä kamalaa eläinrääkkäystä? Jotta saavat uuden mahdollisuuden elää hyvän elämän. Mikäli eläimellä on oikeasti mahdollisimman luonnonmukaiset oltavat ja sen lajityypilliset tarpeet huomioidaan ja eläintä kaikin puolin ymmärretään, rakastetaan, arvostetaan ja siitä pidetään hyvää huolta, voi eläimen pito olla tällöin eettistä. Lisäksi kun maailmassa on muutenkin valitettavan paljon laiminlyönti- ja niitä ihan oikeita eläinrääkkäystapauksia, niin tarvitaan ihmisiä jotka haluaa sitten auttaa näitä yksilöitä, ja joilla on tieto, taito ja puitteet siihen.

Haaste onkin siinä, että joku tai pahimmillaan kaikki yllämainituista puuttuu. Nyky-yhteiskunnassa harva ihminen pystyy tarjoamaan eläimelle täysin luonnonmukaiset olosuhteet ja toteuttamaan täysin lajityypilliset tarpeet. Nämä kuitenkin on mahdollista toteuttaa ja siihen on ainakin mahdollista aina pyrkiä parhaan mukaan. Myös ymmärrys eläimen käyttäytymisestä ja eleistä voi myös usein olla puutteellista, mutta jotkut senkin kielen osaavat.

Sanoisin myös, että lemmikkien pidossa tulisi siirtyä eettisempään puoleen, eli luopua esim. eksoottisista yms. lajikirjosta ja keskittyä kodittomiin eläimiin ja niille kodin tarjoamiseen. Toinen asia mihin on myös keskityttävä, on luonnonvaraisten eläinten ja niiden luonnonmukaisen elinympäristön suojelu, jotta esim. ne eksoottiset lajit eivät kuole sukupuuttoon.

Eräs vegaani sanoi, ettei halua ottaa koiraa sen takia, että ne syövät lihaa. Tämä selvä. Mielestäni on kuitenkin akuutimpaa tarjota apua hädässä oleville rescuekoirille, ja siihen kyllä "valitettavasti" kuuluu niiden lajityypillisten tarpeiden toteuttaminen (mistä ainakin luulisi vegaanien olevan samaa mieltä - vaikkei kaikkien ilmeisesti kun on niitäkin hulluja jotka pakottavat koiransa kasvissyöjiksi/vegaaneiksi), ja se tarkoittaa myös lajityypillistä ruokintaa. Kärjistettynä voisin esimerkillistää, että kumpi siinä sitten on parempi - vegaani joka syö ulkomailta tuotua soijajugurttia ja osoittelee muita lusikalla huudellen siitä miten toinen kehtaa pitää villasukkia (vaikka ulkona olis -20 astetta pakkasta), kuin toinen joka ei ruokavaliollaan henkilökohtaisista syistä johtuen ota juuri kantaa eläinten oikeuksiin, mutta sitten aktiivisesti käytännössä tekee töitä kovasti jollakin ulkomaisella koiratarhalla (vaikka jossain Serbiassa kovalla pakkasella ja käyttää niitä villasukkia) auttaakseen niitä viattomia kaltoinkohdeltuja apua tarvitsevia eläimiä?

Toki vastuulliseen eläintenpitoon liittyy myös se, että pyrkii ruokkimaan niitä mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman eettisesti ja ekologisesti. Esim. koiranruokinta, suomalaisen ei ole järkeä syöttää ulkomaista naudannappulaa (joka menee tsägällä edes kategoriaan ravinto...), jos vaihtoehtoisesti voisi käyttää esim. kotimaisia lihatuotteita, poroa tai riistaa. Toki esim. Suomen porot ei kaikille maailman koirille riitä, mutta siksi olisikin älyttömän tärkeää että hoidettaisiin kuntoon maapallon kulkukoiraongelma, ja hillittäisiin rotukoirien turhaa ja sairasta jalostusta.

Jotkut omistaa elämänsä eläimille ja niiden auttamiselle, eikä niistä kaikki ole välttämättä edes vegaaneja tai kasvissyöjiä, mutta eläimet ovat heidän intohimo ja rakkaus niitä kohtaan niin suurta, että haluaa tehdä töitä edistääkseen niiden hyvinvointia ja oikeuksia yhteiskunnassa. Tähän tarvitaan myös se joku poliisi tai tullivirkailija, joka rakastaa koiria ja haluaa tehdä töitä niiden kanssa, joka ymmärtää miten tarjota niille paras mahdollinen elämä. Ne kun ei edes tosiaan elä missään kennelissä vaan ihan perheenjäseninä.

Meni ehkä vähän laajaksi, mutta olen viimeaikoina paljon ihmetellyt ja pohtinut tätä. Kaikkia, jotka rakastaa eläimiä, kaikkia, jotka haluaa ajaa niiden oikeuksia tarvitaan ja niiden kaikkien tulisi pitää yhtä. Harmittaa, kun itse eläinrakkaana ja eläinten parissa työskentelevänä usein kohtaa ymmärtämättömyyttä tai jopa suoraan tietämättömyydestä johtuvia mielipiteitä vegaaneilta, ja olen väsynyt tähän. Kuilu on ihan turha. Kaikkien, joiden päämääränä on edistää eläinten hyvinvointia ja oikeuksia, tulisi kannustaa toisiaan ja pitää yhtä. Ymmärtää toista. Ymmärtää elämän monimutkaisia kuvioita. Vegaanius on hieno aate, mutta sen runnominen väkisin tälläiseen yhteiskuntaan ei ole hyvä keino. Parhaiten edistystä saadaan, kun keskitytään yhdessä ajamaan laki paremmiksi eläimille ja päästään näin (toivottavasti mahdollisimman) reippain askelin lähemmäs kohti parempaa maailmaa.

Ja tämä ei ollut sitten (vain) Suttenkoistulle, vaan ihan yleisesti kaikille.

Enkä väitä, että tämä koskee kaikkia vegaaneja, mutta joitakin. Ja niiden joidenkin toivoisi miettivän asenteitaan uusiksi. On ymmärrettävää, että eläinten oikeuksia kun puolustaa, tunteisiin voi välillä myös astua viha. Sitä ei kuitenkaan tulisi purkaa muihin ihmisiin. Joskus toimintaa ja rohkeutta tarvitaan, varsinkin jos on tarvetta puuttua suoraan eläinoikeusrikokseen. Epämukavuuttakin joskus tarvitaan muutoksen aikaansaamiseksi, mutta omasta mielestä eläinten ystävät voisivat olla myös keskenään ystäviä, sillä se hyödyttää loppupeleissä eniten niitä eläimiä. Mielipiteitä ja ajatuksia voi vaihtaa, mutta vastakkainasettelua ei tarvitse olla.

Voisin varmaan jatkaa aiheesta loputtomiin ja kirjoittaa jonkun kirjan, mutta nyt päätän sen tähän.

Ps. Sekin etu siinä on, jos joissakin maissa otetaan käyttöön entistä enemmän eläinystävällisiä toimintatapoja, esim. juuri koirien koulutuksen suhteen, niin ne pääsevät leviämään sitten toisiin maihin kun huomataan että vau, teiän koirat on noin taitavia ja hyvinvoivia, otetaan mallia. Eri asia joku turkistarhaus joka pitäisi suoraan sen turhuuden ja julmuuden vuoksi lopettaa, eikä jatkaa sillä verukkeella että se siirtyy sitten ulkomaille vielä huonompiin oloihin, sillä se, että meillä rääkätään hienovaraisemmin kuin teillä ei ole vaihtoehto.

*muoks. pienen Googlailun jälkeen löytyi että ilmeisesti ne poliisikoiratkin koulutetaan täällä nykyään positiivisen vahvistamisen avulla.
« Viimeksi muokattu: 05. Maaliskuuta 2021 klo 14:17 kirjoittanut peppi_pitkätossu »
Kirjattu

Napu

  • Vieras

Joo, etenkään siitä en pidä että koiria käytetään kiinniottotilanteissa ja hevosia mellakoissa.
Kirjattu

peppi_pitkätossu

  • Vieras

Joo, etenkään siitä en pidä että koiria käytetään kiinniottotilanteissa ja hevosia mellakoissa.

Se on kyllä totta, että partiossa olevat hevoset ja koirat kohtaavat välillä surullista väkivaltaa ihmisiltä, joka välillä johtaa niiden vakavaan loukkaantumiseen tai jopa kuolemaan.

Partiohevosiin kohdistunut väkivalta on ihan järkyttävää, kertoo ehkä hieman siitä miten sairaita jotkut ihmiset on. Periaatteessahan tuo toiminta voitais varmaan jo lopettaa, ainakin niissä mellakoissa, koska ilmankin pärjättäisiin nykyään ja jos eläimiä noin jo ihan tahalleen todella ala-arvoisesti vahingoitetaan eikä yhtään kunnioiteta, niin on kyllä väärin niitä hevosia kohtaan. Hevonen on myös saaliseläin jolle jo itsessään kaupunki on jännä paikka, ja vaikka nuo on koulutettu myös mellakkatilanteisiin ja ovat rauhallisia yksilöitä, niin hevonen on silti aina hevonen ja sellainen levoton hälinä, meteli ja sekasorto jne. on sille stressi ja lisäks vielä nuo tahalliset hyökkäykset niitä kohtaan... Luulisi että ihmiset kunnioittaisi, edes pelonsekaisesti niin kuin moni normaalisti tekee kun ovat niin jättejä otuksia.

Poliisikoirat taas on nekin sankareita, mutta valitettavasti ihmiset vahingoittaa niitäkin ja jotkut on jopa kuolleet tehtävissä sen vuoksi. Kertoo jälleen ihmisten sairaudesta ja pahuudesta. Koirahan on kiinniottotilanteissa varmasti tosi kätevä apulainen ja ovat auttaneet monessa tilanteessa, ja niille osittain eri asia kun siinä hyödynnetään koiran luontaista saalisviettiä, mutta voihan jotkut tilanteet olla niille silti negatiivista stressiä tuottavia ja jos loukkaantuu tai henki lähtee niin ei tietenkään ole oikein...

Tässä yksi esimerkki poliisikoira Lex https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/legendaarinen-poliisikoira-lex-ehti-pidattaa-108-rikollista-kuoli-virkatehtavissa-varkaan-luoteihin/6003924

Kyllähän sitä kovasti toivoisi ettei maailmassa mitään p***** olisi.
« Viimeksi muokattu: 06. Maaliskuuta 2021 klo 21:11 kirjoittanut peppi_pitkätossu »
Kirjattu

Napu

  • Vieras

 :D meni eka väärään ketjuun, mutta siis


Mun mielestä vastuu kyseisten eläinten kurjista kohtaloista on enemmän poliisilla kuin ns. julmilla ihmisillä, jotka on esim. ajettu ahtaalle. Ihmiset kun on tarpeeksi kujalla, niin ne tekee mitä vaan. Vastuulliset ihmiset vois sen tajuta, ja käyttää muita keinoja kuin kouluttaa eläimiä.

Musta viattomien eläinten koulutus tuollaseen on yhtä väärin kuin esim. lapsisotilaiden koulutus. Ne ~pahat roistot~ voi toisessa tilanteessa olla lempeitä eläimiä kohtaan. Kiinniottotilanne on provosoiva, samoin mellakat.
Kirjattu

peppi_pitkätossu

  • Vieras

Aika pimee saa olla, että tahalleen suunnittelee jonkun eläimen vahingoittamista/tappamista tai tekee niin, oli sit kyseessä mellakka tai kiinniottotilanne... Ihan sama miten ~uhri~ olisit.
Kirjattu

Napu

  • Vieras

Nii no yksinkertaisesti mun pointti on vaan, että poliisit ei sais käyttää koiria tai hevosia tilanteissa, missä on väkivallan uhka.  En pidä siitä että niitä uhrataan ihmisten oman kontrollin & valtataistelun edessä.

(&enkä muutenkaan tykkää että eläimiä käytetään, ja kyllä, se kuuluu vegaaniseen arvopohjaan. Tässä nyt erityisesti vielä ne vahingoittumisen riskit mitä otetaan. Silloin vastuu on musta aina poliisin.)
« Viimeksi muokattu: 07. Maaliskuuta 2021 klo 16:11 kirjoittanut Suttenkoistu »
Kirjattu

Napu

  • Vieras

Enkä mä aina jaksa availla sun linkkejä, koska sä kirjoitat muutenkin aika pitkästi,... niin jos nyt meni ajatus siksi ohi, niin sori siitä.
Kirjattu