Tervetuloa! Hipit.fi:n foorumi on ekologisuudesta, rakkaudesta ja vapaudesta kiinnostuneiden kotifoorumi.
Osallistu keskusteluun ja tutustu uusiin ihmisiin luomalla tunnus! :)


Jos olet jo foorumilainen, voit kirjautua sisään tästä:

Tunnus: Salasana:

Uusimmat artikkelit

Ilmastonmuutos suomalaisen n?k?kulmasta

Indonesian poliisi h?vitti puoli tonnia marihuanaa polttamalla - l?hiseutu p?llyiss?

Ensimm?ist? kertaa 40 vuoteen maailmantalous kasvoi, hiilidioksip??st?t eiv?t

NASA: ilmastonmuutos minuutissa

Iso-Britannia: Aurinkoenergia kasvoi 94%, uusiutuva energia ohitti ydinvoiman

Fruitarismi - 3

Johnnyboy92

  • Hippi
  • *****
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1583
Vs: Fruitarismi
« Vastaus #30 : 30. Heinäkuuta 2014 klo 14:26 »
  • Tykkää (0)

  • Suurimmalle osalle ihmisistä varmaan olisi hyötyä pysyä erossa sokereista, viljasta ja tehotuotetusta (pastöroidusta ja homogenoidusta) maidosta, ja syödä lähituotettua luonnollista ruokaa. Mutta jotten olisi ristiriidassa itseni kanssa ;), niin ehkä normidieettikin on ok joillekin.

    Raakamaidon juominen on aika riskialtista puuhaa. Ei sitä pästörointia tehdä turhaan, vaan bakteerien tappamiseksi. Ennen pästörointia ihmisiä oikeasti kuoli enemmän maidossa olevien bakteerien aiheuttamiin sairauksiin. Ja onhan viime aikoina, kun raakamaidon suosio on taas kasvanut, tullut ikävän useita tapauksia joissa ihminen on päätynyt sitten jonkin bakteerin takia sairaalaan tai lähes kuollut. Itse en kyllä kaiken tietämäni valossa koskisikaan pästöröimattomaan maitoon.

    Usein puhutaan siitä kuinka "luonnollinen" ruokavalio on paras, mutta mikä sitten on "luonnollista"?

    Kun ihminen kehittyy kohdussa, niin äidin ruokavaliolla on suuri merkitys. Kehittyvän sikiön elimistö sopeutuu jo silloin äidin ruokavalioon. Tässä mielessä "luonnollisinta" on se mitä oma äiti söi, eikä jokin standardisoitu, kirjoista tai netistä opittu ruokavalio. Länsimaissa ainakin nuoremmille sukupolville luonnollisin ruokavalio on tällä tavoin ajateltuna juuri prosessoitu ja "tehotuotettu" safka. Meille ei ole millään tavalla luonnollista syödä samalla tavalla kuin alkuperäiskansat. Elimistömme ovat kehittyneet kohdusta saakka toiseen suuntaan. Ja asia pätee myös toisin päin; luonnonkansan edustaja tulee sairaaksi "länkkärisafkasta". Mutta koska nykyään länsimaissakin ihmisten ruokailutottumukset vaihtelevat paljon, niin on vaikea sanoa jotain tiettyä ruokavalioa joka sopisi kaikille.

    Toki on jotain ruokatottumuksia jotka aiheuttavat sairaalloisitumista lähes kaikissa ihmisissä. Tälläisiä ovat melko varmasti liika rasva, sokeri ja vehnä. Ja yksi asia mikä vaikuttaa paljon tässäkin on se että mitä tekee syömisen lisäksi. Jos liikkuu paljon, niin silloin tarvitsee proteiineja, kuituja ja "massaa". Mutta jos ei liiku paljon, niin silloin ei tietenkään kannata syödä lihottavaa ja runsasrasvaista ruokaa. Syö se minkä kulutatkin lienee ihan pätevä oppi.
    Kirjattu
    "Life is not a problem to be solved, but a reality to be experienced" -Kierkegaard

    Ketoneilikka

    • Kukkaishippi
    • ****
    • Poissa Poissa
    • Viestejä: 335
    • Dianthus deltoides
    Vs: Fruitarismi
    « Vastaus #31 : 30. Marraskuuta 2014 klo 00:06 »
  • Tykkää (0)

  • Raakamaidon juominen on aika riskialtista puuhaa. Ei sitä pästörointia tehdä turhaan, vaan bakteerien tappamiseksi. Ennen pästörointia ihmisiä oikeasti kuoli enemmän maidossa olevien bakteerien aiheuttamiin sairauksiin.


    Mä luulen, että aika paljon vaikuttaa mitä kautta maito on kulkenut ja miten. Käsittelemätön lehmänmaito ei kovin pitkään säily. Kylmäketjun tarvii olla tosi tiukka eikä sitä voi samalla tavalla pitää esim ruokailun ajan pöydässä esillä yms kuin kaupallisin iskukuumennettuja vaan otetaan nopeasti lasiin ja äkkiä takaisin kylmään. Mä juon, ja olen juonut, raakamaitoa vuosikausia. Haen naapurissa sijaitsevalta navetalta tuoreeltaan, noin tunti lypsämisestä, kunhan on nopeasti ja tehokkaasti jäähdytetty ja sieltä sit nopsasti kotiin (matkaa on vajaa kilometri). Eip täällä oo yhdelläkään paikallisista maajusseista tietoa, että kukaan olisi sairastunut maidosta vaikka riskin tiedetään olevan olemassa. Lapsenakin sitä tuli juotua aina maalla käydessä ja vaikka silloin ei vielä ollut ees niin tehokkaat nuo jäähdytykset yms. Tietysti listerian riski on olemassa, mutta se on aika harvinainen - hygieniataso jos on hyvä niin ei oo hirveen iso riski jos on muuten perusterve. Ja sit taas erityisryhmät kuten vaik huonokuntoiset vanhukset tai jos on raskaana ni ei raakamaito niille.

    Mutta tosiaan epäilen, että toi miten kaukaa maitonsa vaikuttaa (ja että kylmäketju on tiukka). Bakteerit alkavat lisääntymään maidossa mitä pidempään menee aikaa (ja jos on vaik kahdeksan astetta 5-6 celsiuksen sijaan). Jos käypi esmes ostamassa stadissa jostain luomukaupasta raakamaitoa niin se on helposti matkustellut jo päivän tai pari, enemmän siinä on sit jo kasvamassa kaikkea.

    http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/alkutuotanto/elaimista+saatavat+elintarvikkeet/maito/raakamaito+ja+ruokamyrkytykset/ on raakamaidon aiheuttamista ruokamyrkytyksistä tilastoja. Hygienialla näyttäisi oleva aika iso merkitys.
    « Viimeksi muokattu: 30. Marraskuuta 2014 klo 00:19 kirjoittanut Ketoneilikka »
    Kirjattu

    missä

    • hukkunut massoihin
    • Kukkaishippi
    • ****
    • Poissa Poissa
    • Viestejä: 350
    • seison paikallani ja odotan
    Vs: Fruitarismi
    « Vastaus #32 : 28. Joulukuuta 2019 klo 17:46 »
  • Tykkää (0)

  • on ehdotettu elimistön puhdistamisen tavaksi

    tai paastoamiseksi, jolloin syödään hedelmiä
    Kirjattu