Tervetuloa! Hipit.fi:n foorumi on ekologisuudesta, rakkaudesta ja vapaudesta kiinnostuneiden kotifoorumi.
Osallistu keskusteluun ja tutustu uusiin ihmisiin luomalla tunnus! :)


Jos olet jo foorumilainen, voit kirjautua sisään tästä:

Tunnus: Salasana:

Uusimmat artikkelit

Ilmastonmuutos suomalaisen n?k?kulmasta

Indonesian poliisi h?vitti puoli tonnia marihuanaa polttamalla - l?hiseutu p?llyiss?

Ensimm?ist? kertaa 40 vuoteen maailmantalous kasvoi, hiilidioksip??st?t eiv?t

NASA: ilmastonmuutos minuutissa

Iso-Britannia: Aurinkoenergia kasvoi 94%, uusiutuva energia ohitti ydinvoiman

Hiiva (ja vatsavaivat) - 1

muhveli

  • Hippiäinen
  • *
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 17
Hiiva (ja vatsavaivat)
« : 09. Elokuuta 2012 klo 10:48 »
  • Tykkää (0)

  • En löytänyt että tästä olisi aiempaa keskustelua ( pikaisella googlauksella muualtakaan kuin tältä foorumilta) joten tiedustelisin kokemuksia. Oon nimittäin huomannut, että itseleivotusta leivästä tulee vatsavaivoja, mutta kaupasta ostetusta ei. Osaako joku selittää miksi? Olen myös kuullut, että joku on lopettanut hiivan käytön kokonaan, mikä voisi olla ratkaisu mullekin, mutta toisaalta hiivassa olisi kai hyviä vitamiineja(?)
    Kirjattu

    Hviduri

    • Kukkaishippi
    • ****
    • Poissa Poissa
    • Viestejä: 266
      • Hviduri
    Vs: Hiiva (ja vatsavaivat)
    « Vastaus #1 : 09. Elokuuta 2012 klo 20:23 »
  • Tykkää (0)

  • Leivotko samoista raakaaineista?
    Yleensä ottaen kaupan leivistä tehään suuremmalle yleisölle sopivia, raaka-aine valinnoilla.
    Hiivasta en osaa oikein sanoa, paha olo tulee jos on tosiaan liikaa.
    Kirjattu
    We lay in bed day after yesterday

    Ketoneilikka

    • Kukkaishippi
    • ****
    • Poissa Poissa
    • Viestejä: 335
    • Dianthus deltoides
    Vs: Hiiva (ja vatsavaivat)
    « Vastaus #2 : 12. Elokuuta 2012 klo 13:45 »
  • Tykkää (0)

  • Hm. Tiedän kyllä paljonkin ihmisiä, joille tulee leivästä kaikenlaista vaivaa (meitsillekin) mut enpä oo kuullut et olisi eroa kaupan ja itsetehdyn välillä. Veikkaan samaa kuin Hviduri eli et jotain eroa raaka-aineissa täytyypi olla. Voisiko olla et syöt pääsääntöisesti kaupasta ostettuna esim ruisleipää, taikaruista tms ja leivot kotona perinteisiä sämpylöitä esim sämpyläjauhoista? Useimmissa ruisleivissä ei käytetä hiivaa, vehnäjauhoja voi olla vaan vähän tai ei ollenkaan.

    Hiivasyndroomasta löytyy googlettamalla aika paljon tietoa, oleellisinta siinä on kai et jättää veks kaikki valkoiset jauhot, valkoiset riisit, murot jne, ehdottomasti kaiken sokerin ja myös sit hiivan. Ei tarkoita varsinaista karppausta vaan esim täysjyvää yms, paljon jugurtteja ja muita happamia. Vissiin suositellaan myös, et tärkkelyspitoinen ruoka (peruna jne) syötäisiin eria aterialla kuin proteiini, ehkä silläkin on merkitystä. Mun oma mielipiteeni on et noi sokerit ja valkoiset jauhot ny kannattaisi kenen tahansa jättää lähinnä juhla- ja erikoishetkiin. Samalla kannattaa olla tarkkana ettei vedä sokeria vahingossa, sitä on aika käsittämättömiä määriä esim perusjugurteissa...

    Ja juu, hiivassa on paljon b-ryhmän vitamiineja ja varsinkin vegaaneille se on tärkeä.
    Kirjattu

    Aura

    • Hipahtava
    • ***
    • Poissa Poissa
    • Viestejä: 159
    Vs: Hiiva (ja vatsavaivat)
    « Vastaus #3 : 15. Elokuuta 2012 klo 18:55 »
  • Tykkää (0)

  • Mulla on semmonen kuvitelma et vain tuoreessa hiivassa on niitä vitamiineja, et sitten kun leipä tms paistetaan, niin ne vitamiinit "haihtuu"   :)

    Saatan olla pahastikin väärässä, mutta korjatkoon jos joku asian oikeen laidan tietää  ;)
    Kirjattu
    "Koska ihminen on viisas, vain viisaan ihmisen seurassa on suoranainen ihme, että maan päällä koskaan on esiintynyt älyllistä ajattelua."
    -Risto Ahti-

    Epilä Phoenix

    • Vieras
    Vs: Hiiva (ja vatsavaivat)
    « Vastaus #4 : 19. Heinäkuuta 2017 klo 02:37 »

    Olen nyt hiivanpoistokuurilla (kärsittyäni muutoin selittämättömistä pahoista vatsavaivoista varsinkin keväällä) ja teen paljon hiivatonta leipää itse. Koska tällä kuurilla vehnä on pannassa ja kauraa pidetään yleisesti parhaana viljana vatsalle, olen laittanut leipääni myös (luomu)kananmunaa. (Vegaani en ole koskaan ollutkaan, toki.) Muutenhan kauraleivät tapaavat murentua. Tosin aion kokeilla myös jotain maitomaista kasviperäistä munan sijaan. Hyvää leivästäni on kyllä tullut ihan aina.
    Kirjattu

    fårad

    • Vieras
    Vs: Hiiva (ja vatsavaivat)
    « Vastaus #5 : 19. Heinäkuuta 2017 klo 09:17 »

    Mulla on semmonen kuvitelma et vain tuoreessa hiivassa on niitä vitamiineja, et sitten kun leipä tms paistetaan, niin ne vitamiinit "haihtuu"   :)

    Saatan olla pahastikin väärässä, mutta korjatkoon jos joku asian oikeen laidan tietää  ;)
    Kuiva(/tuore)hiiva/leipähiiva on ihan eri asia kuin ravintohiiva, josta veget saa B-vitamiinei. Ravintohiivaa käytetään sellaisenaan vähänkuin mausteena. Se maistuu "juustomaiselta", jossain lukee "pähkinäinen" :D, nojuu, niitä on vähän erimakuisia valmistajan mukaan.

    Meillä ei ihan leipäleipää yleensä tehä, mutta semmost rieskamaista vuokaleipää tehtiin viimeks eilen. Kauraa sitomaan sopii vegeillä vaikkapa kikjauho (kulkee myös nimellä gram-jauho) tai liotettu chia tai liotettu pellavansiemen, jne. Myös tattarijauhoo tulee käytettyä kauran ja kikjauhon mukana usein, se kans sopii monesti herkkävatsaisille.
    Kirjattu

    Suttenkoistu

    • Kukkaishippi
    • ****
    • Poissa Poissa
    • Viestejä: 491
    Vs: Hiiva (ja vatsavaivat)
    « Vastaus #6 : 21. Marraskuuta 2019 klo 23:39 »
  • Tykkää (0)

  • Hiivaton leipä onnistuu kivasti kun korvaa osan jauhoja esim. keitetyllä kvinoalla yms. ja laittaa vähän psylliumia mukaan.

    Tein tänään kvinoa-riisi-spelt-kaura-nokkos -peltileipää,  :D oli ihan onnistunutta,  vaikka psyllium unohtuikin.
    Kirjattu