Tervetuloa! Hipit.fi:n foorumi on ekologisuudesta, rakkaudesta ja vapaudesta kiinnostuneiden kotifoorumi.
Osallistu keskusteluun ja tutustu uusiin ihmisiin luomalla tunnus! :)


Jos olet jo foorumilainen, voit kirjautua sisään tästä:

Tunnus: Salasana:

Uusimmat artikkelit

Ilmastonmuutos suomalaisen n?k?kulmasta

Indonesian poliisi h?vitti puoli tonnia marihuanaa polttamalla - l?hiseutu p?llyiss?

Ensimm?ist? kertaa 40 vuoteen maailmantalous kasvoi, hiilidioksip??st?t eiv?t

NASA: ilmastonmuutos minuutissa

Iso-Britannia: Aurinkoenergia kasvoi 94%, uusiutuva energia ohitti ydinvoiman

Itujen kasvattaminen ravinnoksi - 3

Hobelf

  • Hipahtava
  • ***
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 203
Vs: Itujen kasvattaminen ravinnoksi
« Vastaus #30 : 28. Maaliskuuta 2013 klo 07:02 »
  • Tykkää (0)

  • Ei mung-ituja tarvi kypsentää, mutta ne pitää liottaa 80-asteisessa vedessä ennen idätystä. Tämä asia tosin selvisi minulle usean idätyskerran jälkeen enkä ole kuollut, vaikka idätinkin kylmässä vedessä.

    Liotus tarve riippunee siitä mitä mungeja käytät. Esim. GoGreeneissä ei varmaan ole pyretriiniä vai mitä se olikaan.

    Mungien kypsentämisen tarve on ihan makuasia; ei vaatimus. Suuhuni ne ovat turhan hiekkamaisia &kovia kypsentämättöminä. Jos taas antaa mungin sirkkalehtien tulla esiin ovat idut turhan piikikkäitä...
    Kirjattu

    keltainen

    • Hipahtava
    • ***
    • Poissa Poissa
    • Viestejä: 197
    Vs: Itujen kasvattaminen ravinnoksi
    « Vastaus #31 : 16. Kesäkuuta 2013 klo 11:58 »
  • Tykkää (0)

  • Minä koitin ensimmäistä kertaa vihreiden linssien idätystä. Lopputulos oli erittäin hyvä. Maistuivat aika paljon herneiltä.

    Olen viime aikoina idättänyt myös tattaria. Välillä onnistuu, välillä ei. Onnistuneista iduista tulee kuitenkin älyttömän hyvää "luumurahkaa" kun ne soseuttaa kuivattujen luumujen kanssa.
    Kirjattu

    kauris

    • Hippiäinen
    • *
    • Poissa Poissa
    • Viestejä: 3
    Vs: Itujen kasvattaminen ravinnoksi
    « Vastaus #32 : 23. Kesäkuuta 2013 klo 17:20 »
  • Tykkää (0)

  • Onko kukaan laittanut samaan astiaan monia eri juttuja itämään? onnistuisikohan?

    Vihreitä linssejä olen lähinnä idättänyt, astiakaapissa isossa lasipurkissa jonka suulla on sellainen kestohedelmäpussi joka on tiheää harsokangasta :)
    Kirjattu

    keltainen

    • Hipahtava
    • ***
    • Poissa Poissa
    • Viestejä: 197
    Vs: Itujen kasvattaminen ravinnoksi
    « Vastaus #33 : 25. Kesäkuuta 2013 klo 10:29 »
  • Tykkää (0)

  • Onko kukaan laittanut samaan astiaan monia eri juttuja itämään? onnistuisikohan?

    Se ei luultavasti olisi kovin terveellistä, koska erilaisia siemeniä ja pähkinöitä ei periaatteessa sais edes liottaa samassa astiassa. Jotkut kuitenkin tekee niin, joten ei siihen kuole. Idätys kuitenkin on vähän eri juttu eikä senkään takia onnistuisi, että eri idut vaatii eri kasvuajan ja kosteustason.
    Kirjattu

    gemma

    • Vieras
    Vs: Itujen kasvattaminen ravinnoksi
    « Vastaus #34 : 27. Kesäkuuta 2013 klo 13:43 »

    Mulla on Miia Saastamoisen kirja "Luonnollista-syömisen syvin olemus". Siinä on hyvät idätysohjeet. Mulla on ostetut lasipurkit, joissa on metalliset ritilä kannet ja niille telineet. Tietty ilmankin pärjää, mutta nää on oikeesti hyvät. Tuossa kirjassa oli mulla kauan idättäneelle uus juttu, itujen "kylvetys". Puolivälissä ja sitten ennen jääkaappiin siirtoa. Idut laitetaan astiaan runsaaseen veteen ja hämmennellään vähän erilleen ja sitten lusikalla tai vaikka reikäkauhalla kauhotaan ylös. Etuna on se, että itämättömät siemenet painuvat pohjaan ja kuoret irtoavat suuremmaksi osin. Itämättömät siemenethän ovat "kuolleita" ja alkavat pilaantua. Oon näin saanut tosi raikkaita ja hyvin säilyviä ituja. Pääasiassa idätän sinimailasta, mutta hamppukin on harkinnassa.
    Ituja käytän muutenkin, mutta aamuiseen vihersmoothiehen heitän niitä sekaan. Kaikki ravinteet imeytyy paremmin, kun koko hoito on surautettu tuusannuskaksi.
    Kirjattu

    Hobelf

    • Hipahtava
    • ***
    • Poissa Poissa
    • Viestejä: 203
    Vs: Itujen kasvattaminen ravinnoksi
    « Vastaus #35 : 09. Heinäkuuta 2013 klo 00:27 »
  • Tykkää (0)

  • Onko kukaan laittanut samaan astiaan monia eri juttuja itämään? onnistuisikohan?

    Jos itävät suht samassa tahdissa, niin onnistuu. Jotkut kaupalliset sekoitukset ovat moisia. esim. sinappi, reitikka, linssit &sinimailanen itävät suht samassa tahdissa.
    Kirjattu

    halinalle

    • Vieras
    Vs: Itujen kasvattaminen ravinnoksi
    « Vastaus #36 : 31. Lokakuuta 2015 klo 13:42 »

    Olen kesästä asti idättänyt mungpapuja, hereitä, vihreitä linssejä ja sinimailasta. Käytän lasipurkkia, hyttysverkkoa tai harsokangasta ja kuminauhaa. Hyvin ovat itäneet. Pidän lasipurkkia joko astiakaapissa tai pienessä tiskialtaassa. Huono puoli kaapissa idättämisessä on se kun ituihin ei tule lehtivihreää.

    Yksi asia on kalvanut mieltäni, voiko samaa harsoa/hyttysverkon palaa käyttää useemman kerran vai pitääkö joka kerta olla uusi pala? Itse oon käyttänyt samaa palaa n. 3 kertaa ja ottanut uuden tilalle kun en oo ollut varma.
    Kirjattu

    Mooses

    • Uushippi
    • **
    • Poissa Poissa
    • Viestejä: 89
    Vs: Itujen kasvattaminen ravinnoksi
    « Vastaus #37 : 01. Marraskuuta 2015 klo 22:31 »
  • Tykkää (0)

  • Olen kesästä asti idättänyt mungpapuja, hereitä, vihreitä linssejä ja sinimailasta. Käytän lasipurkkia, hyttysverkkoa tai harsokangasta ja kuminauhaa. Hyvin ovat itäneet. Pidän lasipurkkia joko astiakaapissa tai pienessä tiskialtaassa. Huono puoli kaapissa idättämisessä on se kun ituihin ei tule lehtivihreää.

    Yksi asia on kalvanut mieltäni, voiko samaa harsoa/hyttysverkon palaa käyttää useemman kerran vai pitääkö joka kerta olla uusi pala? Itse oon käyttänyt samaa palaa n. 3 kertaa ja ottanut uuden tilalle kun en oo ollut varma.

    Oon idättänyt itekin hyvin samalla tyylillä kuin sinäkin ja käytän kanssa tota harsokangasta purkin sulkemiseen. Ite oon käyttänyt samoja harsokankaan palasia useita kertoja peräkkäin, tosin olen aina välissä pessyt ne pesukoneessa. 30-40 asteessa muun pyykin seassa, yleensä vaaleiden vaatteiden. Hyttysverkkoa olen myös kokeillut, mutta muistaakseni se ei toiminut yhtä hyvin kuin harsokangas (kun ei ollut materiaaliltaan yhtä taipuvaa?) tai ainakaan sitä ei kai voinut pestä. Tai jos pesi, niin meni huonoksi. En muista tarkalleen. Mutta idättäminen on kivaa. Olen huomannut astiakaapissa idätyksen nopeutuvan, kun purkin peittää keittiöliinalla, se pimeys ilmeisesti nopeuttaa jotenkin idätystä. Mun tämän hetkisessä pienessä tiskialtaassani ei valitettavasti onnistu idätys, jos olisi toinen tiskiallas tämän yhden pikkuisen vieressä, niin sit pistäisin lasipurkin sinne itämään ja kerryttämään (auringon/luonnonvalosta ilmeisesti?) lehtivihreää.

    Itse ainakin vähintään huuhtelisin harsokankaan palaset kuumalla vedellä hyvin, ennen kuin lähtisin uutta satsia samoilla palasilla idättämään. Idätyksessä on käsittääkseni tärkeää olla tarkka hygienia jutuista.
    Kirjattu

    Hobelf

    • Hipahtava
    • ***
    • Poissa Poissa
    • Viestejä: 203
    Vs: Itujen kasvattaminen ravinnoksi
    « Vastaus #38 : 04. Marraskuuta 2015 klo 08:08 »
  • Tykkää (0)

  • Yksi asia on kalvanut mieltäni, voiko samaa harsoa/hyttysverkon palaa käyttää useemman kerran vai pitääkö joka kerta olla uusi pala? Itse oon käyttänyt samaa palaa n. 3 kertaa ja ottanut uuden tilalle kun en oo ollut varma.

    Hyttysverkkoa voi käyttää liki rajattomasti uudestaan, kunhan sen tiskaa välillä.
    Kirjattu

    Mooses

    • Uushippi
    • **
    • Poissa Poissa
    • Viestejä: 89
    Vs: Itujen kasvattaminen ravinnoksi
    « Vastaus #39 : 05. Marraskuuta 2015 klo 18:45 »
  • Tykkää (0)

  • Hyttysverkkoa voi käyttää liki rajattomasti uudestaan, kunhan sen tiskaa välillä.

    Tiskaa? Siis todella tiskaat idätyksessä käyttämäsi hyttysverkon palaset? Tiskiharjalla, astianpesuaineella ja kuumalla vedellä? En ole tuota tullut keksineeksikään. Varmasti parempi ratkaisu hyttysverkolle käsin tiskaus, kuin pyykinpesukoneessa pesu, siellä ne minulla tosiaan meni huonoiksi, kuten tuossa yllä olen kirjoittanut.
    Kirjattu

    halinalle

    • Hippiäinen
    • *
    • Poissa Poissa
    • Viestejä: 13
    Vs: Itujen kasvattaminen ravinnoksi
    « Vastaus #40 : 14. Joulukuuta 2015 klo 12:09 »
  • Tykkää (1)

  • Ite oon käyttänyt samoja harsokankaan palasia useita kertoja peräkkäin, tosin olen aina välissä pessyt ne pesukoneessa. 30-40 asteessa muun pyykin seassa, yleensä vaaleiden vaatteiden.

    Kiitos vinkistä! :)

    Mutta idättäminen on kivaa. Olen huomannut astiakaapissa idätyksen nopeutuvan, kun purkin peittää keittiöliinalla, se pimeys ilmeisesti nopeuttaa jotenkin idätystä. Itse ainakin vähintään huuhtelisin harsokankaan palaset kuumalla vedellä hyvin, ennen kuin lähtisin uutta satsia samoilla palasilla idättämään. Idätyksessä on käsittääkseni tärkeää olla tarkka hygienia jutuista.

    Juu niin on! :) Pitääpä kokeilla keittiöliinaa purkin päällä. Joo hygieniassa pitää olla tarkka. Välillä se taipuu maanisuudeksi ainakin itselläni. :D

    Hyttysverkkoa voi käyttää liki rajattomasti uudestaan, kunhan sen tiskaa välillä.

    Oukkidoukki.
    Kirjattu
    Ihminen on vain ajatustensa tuote; hänestä tulee sitä mitä hän ajattelee.

    aiunkor

    • Vieras
    Vs: Itujen kasvattaminen ravinnoksi
    « Vastaus #41 : 27. Tammikuuta 2016 klo 19:29 »

    Laitoin just alfa-alfat liotukseen. Kuumakäsittelin ne, eli kaadoin keitettyä vettä päälle ja annoin olla 10 sekuntia, sit kylmää vettä ja huuhtelu. En halua ottaa salmonellariskiä, kun annan itui 2-vuotiaallekin.

    Oletteko saaneet hampunsiementen idut onnistumaan? Mä en ole edes kokeillut, kun tuo puolisoiseni sanoo että ne homehtuu helposti. Hänelle kävikin just niin viimeksi, vaikka siis varmasti huuhtelee huolellisesti, kun hänel on yleensä ihan hälytykset soimassa ituhuuhteluihin.

    Puolisol on iherbist ostettu lasipurkki, missä on semmonen verkkokansi (http://eu.iherb.com/Now-Foods-Sprouting-Jar-1-2-Gallon/18256). Ite käytän ihan lasipurkkia ja kankaana kestohedelmäpussia, joka on verkkoisaa hengittävää kangasta.

    Pitäis luoda joku idätyssysteemi, siis pyöritellä vaik jotain kolmea lasipurkkia kerrallaan ja kokeilla erilaisia siemeniä/linssejä/papuja, että olis aina ituja tuloillaan :)  :peukku
    Kirjattu

    Pahvipapu

    • Vieras
    Vs: Itujen kasvattaminen ravinnoksi
    « Vastaus #42 : 07. Huhtikuuta 2016 klo 23:42 »

    Jahas, olen idättänyt lähietnosta ostettuja mung-papuja (2,20e 500g) ilman mitään kovin kummoisia huuhtomisia tai lämpökäsittelyjä jo ties kuinka kauan. Huuhtelen kerran päivässä haalealla vedellä. Pari-kolme päivää max. kestää itää astiakaapissa. Ei tullut mieleenikään että niitä tarvitsisi käsitellä jotenkin. Hygieniakin on ollut aika heikkoa, täytyy myöntää. Olen vain huuhdellut harson satsien välissä.

    Muitakin juttuja olen idättänyt, mutta en ole ollut kovin vakuuttunut mausta tai hitaasta idätyksestä. Mung-pavut ovat ainakin niin nopeita, etten kuumottele edes hygieniasta.

    Ihan terve olen ollut  ;D
    Kirjattu

    Kurre

    • Vieras
    Vs: Itujen kasvattaminen ravinnoksi
    « Vastaus #43 : 04. Maaliskuuta 2017 klo 09:51 »

    Mulla olisi herneiden idättämisestä kysymyksiä! Yritin googlesta löytää tietoa mutta siellä oli lähinnä jotain löpinää versoista eikä vastauksia näihin mua eniten pohdituttaviin juttuihin eli

    1) voiko sellaisia ihan tavallisia normimarketista saatavia kuivattuja (luomu)herneitä idättää? ja

    2) kun herne on itänyt, voiko siitä syödä myös sen alkuperäisen herne-osan vaiko ainoastaan idun?
    Kirjattu

    fårad

    • Vieras
    Vs: Itujen kasvattaminen ravinnoksi
    « Vastaus #44 : 04. Maaliskuuta 2017 klo 09:58 »

    1) Voi, siis niitä juuri.

    2) Ite kyllä oon leikannut sen sitten sen verson vaan herneitten kohdalla, mutta ehkä sen voi...
    Fiilistele itse siinä kohti kun sulla se kasvi on  ^-^

    Ai kun pitäiski idättää, oon tosi laiska sen homman kanssa. Huvittais kokeilla chiaa ja sesaminsiemeniä...etenkin sesamia, kun niitä on hyvin iso purkillinen, enkä oikein muista laittaa niitä ruokiin. Sitten kun tullaan reissusta, niin pitää ottaa jossain kohti projektiks :)
    Kirjattu