Tervetuloa! Hipit.fi:n foorumi on ekologisuudesta, rakkaudesta ja vapaudesta kiinnostuneiden kotifoorumi.
Osallistu keskusteluun ja tutustu uusiin ihmisiin luomalla tunnus! :)


Jos olet jo foorumilainen, voit kirjautua sisään tästä:

Tunnus: Salasana:

Uusimmat artikkelit

Ilmastonmuutos suomalaisen n?k?kulmasta

Indonesian poliisi h?vitti puoli tonnia marihuanaa polttamalla - l?hiseutu p?llyiss?

Ensimm?ist? kertaa 40 vuoteen maailmantalous kasvoi, hiilidioksip??st?t eiv?t

NASA: ilmastonmuutos minuutissa

Iso-Britannia: Aurinkoenergia kasvoi 94%, uusiutuva energia ohitti ydinvoiman

Olisiko Suomi valmis kasvispitoisempaan ruokaan? - 1

Omppu

  • Kukkaishippi
  • ****
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 318
Olisiko Suomi valmis kasvispitoisempaan ruokaan?
« : 11. Heinäkuuta 2019 klo 15:15 »
  • Tykkää (2)

  • Tuollaista juttua ylellä:
    https://yle.fi/uutiset/3-10866738

    Toisinsanoen kuinka paljon ihmiset haluaisivat olla oikeasti tietoisempia ja vähemmän itsekkäitä ruokavalionsa suhteen? Tuntuu, että tuossakin on edelleen hyvin paljon asennevammaa, varsinkin miehillä. Lihaa vedetään enemmän kuin koskaan ja samalla ihmiset myös heittävät sitä roskiin suuria määriä muun ruoan kanssa. Jo pelkästään muutama lihaton päivä viikossa olisi iso muutos. Uskon, että monella on myös asenne sellainen, että kasvisruoka on pahaa & ei tarpeeksi maukasta tai ei tarpeeksi täyttävää. Totuus kun on, että tuo ei voisi olla kauempana totuudesta. Hyvä omatunto on paras tyyny yöllä.

    Kasvislasagnet pizzat ym. ovat olleet parhaimpia ruokia mitä olen ikinä syönyt enkä ole jäänyt kaipaamaan lihaa ollenkaan. Terveys toki eri juttu, mutta kyllä se eettinen ruokakin voi olla todella hyvän makuista, ei siihen tarvitse mitään suuria taitoja. Korkeintaan vain vähän vaivaa ja panostusta niin saa jo todella hyvää ruokaa aikaan. Mitä mieltä asiasta? Ketään ei pidä pakottaa, mutta kyllä valistaminen on hyvästä enkä nyt tarkoita sellaisella tavalla kuin jotkut omahyväiset vegaaniset asiaa ajavat. He vain lähinnä tekevät hallaa koko asialle kun vastareaktio on niin suuri ja syystäkin, ärsyttävät ihmiset kun on ärsyttäviä ideologiastaan huolimatta.
    Kirjattu

    Kävelen

    • Hipahtava
    • ***
    • Poissa Poissa
    • Viestejä: 142
    Vs: Olisiko Suomi valmis kasvispitoisempaan ruokaan?
    « Vastaus #1 : 12. Heinäkuuta 2019 klo 13:39 »
  • Tykkää (0)

  • Olis varmasti. Etenkin kun esim. nyhtökaura ja härkis tekee niin helpoksi peruskokkailun vanhoilla resepteillä ja Suomessa niitä löytyy mistä vain. <3

    Mä olen kans törmännyt ärsyttävien vegaanien ongelmaan ja kokenut että itsekin olen välillä ihan todella ärsyttävä,. Se ei muutu, oli vegaani tai ei. Mä toisaalta ymmärrän sen stressin mikä jollain aatetta ajavalla on, kun maailma tavallaan sotii vastaan. Musta eka steppi olis muuttaa lihatuotteiden hintoja enemmän tuotantokuluihin nähden realistisiksi. Niin että tuotanto olis sillä tavoin resurssipohjaista, että näkyisi edes niissä kuluttajahinnoissa. Ts. musta maataloustuet vaikuttaa paljon perusmarkkinoihin ja vääristää kehitystä.
    Kirjattu

    missä

    • hukkunut massoihin
    • Kukkaishippi
    • ****
    • Poissa Poissa
    • Viestejä: 311
    • seison paikallani ja odotan
    Vs: Olisiko Suomi valmis kasvispitoisempaan ruokaan?
    « Vastaus #2 : 12. Heinäkuuta 2019 klo 15:44 »
  • Tykkää (0)

  •  :ruokaa
    yli 10 v kasvis
    joitakin vuosia maidoton..


    oma kokemukseni - verenpaine laski...joka osittain oli toisen asian syyn laita, mutta laski, samassa parani se toinen syykin

    10 vuoden aikana söin 2 kalaateriaa viimeisen 3 vuoden aikana
    johtui elämän tilanteesta, stressistä. Tuntui hyvälle syödä kalapurkin, mutta jälkeen päin ei tuntunut.
    En söisi nyt kalaa uudelleen.

    On mahdollista, että ravintoloissa mm. kiinalainen, arabialainen, länsimaalainen olisi voinut luikerrella kalan, munan jämiä, varsinkin jotkut ravintolat itsepintaisesti väittävät, että MUNA ON KASVIS ja työntävät sen ruokiin. Kiinalainen kastike sisältää kalajauhetta ja Misu keitot.
    Pari kertaa otin lihan palan suustani kasvis annoksesta. Sattumoisin joutui väärään kattilaan.

    Yleisesti ei tee mieli lihaa.
    Kymmenen vuoden jälkeen ei voi ajatella syövänsä lihaa, koska ei tajua sen, että pitää tappaa elävä organismi jotta täyttää itsensä!!?
    Toisia ihmisiä on parempi olla ajattelematta, mitä he syövät, muuten ei tajuaa yhtään, mitä he ovat.

    Mul edelleen ei oo täysin selvä, miten kasvisruokavalio vaikuttaa pidemmällä tähtäimellä.
    Ei oo selvä, kaikesta kirjoista huolimatta, miten maidoton ruokavalio vaikuttaa muhun.
    Joskus mietityttää se, että olen kokeileva esimerkki, vaikka en tahtoisi.
    Samassa paluu lihaan on mahdotona.
    Mietin hetken labralihan arvoa. HS.fi kirjoitti, että kymmenellä lehmällä saa ruokittua maapallo...tai jotakin vastaavaa, kun he ottavat kyseisiltä lehmiltä kasvusoluja.

    YLEISESTI AJATTELEN PALJON, ETTÄ MIKSI IHMISEN PITÄÄ SYÖDÄ?! EMME SYÖ KULTAA, HOPEAA, TAIVAAN PILVIÄ!! ME SYÖDÄÄN YMPÄRISTÖÄMME KUTEN KASVIKSIA JA LIHAA.

    Periaatteessa näet takapihan puun ja mee sen kimppuun ja syö sen puhtaaksi.
    Tuntuu oudolta se luonto, että jotta kehoni liikkuisi, niin mun täytyy syödä ympäristöni.
    Tomaatti on joku puu, hernekeitto on joku puu, pannukakku on heinää.

    Kasvisruoan kanssa, tulee ajatelleeksi, mitä on elämä?

    Toisten on syötävä enemmän ja toisten vähemmän. Miten jotka syövät vähemmän, tulevat toimeen elämässä? Elävätkö he pranalla? 

    Olin kuukausia raakaravintosyöjä, jonka jälkeen ikenet vetäytyivät ylöspäin paljastaen hampaita enemmän. Miksi?
    En enää tahdo olla raakaravinnon kuluttaja.


    Militantti mentaliteeti ja kasvissyöjä ovat vastakkain. Kasvis on vastaanottavainen siis herkkä negatiivisille vibraatioille, joita esim. militanttien keskuudessa tahallisesti viljellään, koska se perustuu fyysiseen ylivoimaan ja sen käyttöön. Humanismin pääidea ei ole fyysinen voima, mutta henkiset arvot, tunteet, ajatukset, mutta myös teot. Kasvissyöjää on helppoa saada pois tolaltaan jatkuvalla stressillä, teknologialla, mutta samassa tuntuu, että yhtä nopeasti kuin kasvis vastaanottaa energioita, niin yhtä nopeasti hän antaa energioiden mennä pois, siis kasvis ei pidättelee negatiivista arvoa pitkään, toisin kuin lihansyöjä, jolle syntyy TUKOKSIA mm. veritulppia. Maailmalla on kulttuurin anteja, joissa spekuloidaan vihaisen kasvissyöjän vihan purkautumista, kuten toisen ihmisen tappamista ja ehkä sen syömistä. Kasvikselle on paha juttu olla vankilassa seinien takana, jossa jatkuva kontrolli lisää stressiä.

    Tuntuu hienolta olla kasvissyöjä, koska en sotkeudu eläinten tappamiseen.
    Istun joskus vierekkäin afromaahanmuuttajien kanssa ja haisten kuinka pahalta haisee heidän hengityksensä. Ihmettelen löyhkää. Tuleeko mahalaukusta, suusta, hampaista ym? Facebookissa huomasin, että afrojen ruokana on usein riisi ja liha, eikä yhtään kasviksia.

    Miten lihansyöjät varsinkin kun ovat omasta perheestä, ymmärtävät sukulaistensa uuden taajuuden, että kun ei syö lihoja, niin ajattelu muuttuu niin paljon, että taajuus muuttuu?


    Golden Raxista saa VÖNER pizzaa, joka on maidoton, munaton.

    Muna on kanan maistruaatio. Ihmiset syövä kanojen maistruaatiota.

    « Viimeksi muokattu: 12. Heinäkuuta 2019 klo 15:54 kirjoittanut missä »
    Kirjattu

    Takis

    • Hippiäinen
    • *
    • Poissa Poissa
    • Viestejä: 19
    Vs: Olisiko Suomi valmis kasvispitoisempaan ruokaan?
    « Vastaus #3 : 13. Heinäkuuta 2019 klo 13:34 »
  • Tykkää (0)

  • Kyllä! Hiljaa hyvä tulee ja kokonaisuus ratkaisee  O0
    Kirjattu

    lateksimuusi

    • Hippiäinen
    • *
    • Poissa Poissa
    • Viestejä: 2
      • lehtitarjoukset.com
    Vs: Olisiko Suomi valmis kasvispitoisempaan ruokaan?
    « Vastaus #4 : 22. Elokuuta 2019 klo 14:18 »
  • Tykkää (0)

  • jos maailmaa ympäristön ja eläinten kohtelun kannalta miettii, niin kyllähän tuo lihansyönti tulee jo siinä muuttumaan, kun laboratoriolihan kilohinta on kuluttajalle sopiva ja perinteiset karjamaatilat muuttuvat kertaheitolla tarpeettomiksi. tuskinpa tuohon menee paria vuosikymmentä kauempaa
    Kirjattu

    Kävelen

    • Hipahtava
    • ***
    • Poissa Poissa
    • Viestejä: 142
    Vs: Olisiko Suomi valmis kasvispitoisempaan ruokaan?
    « Vastaus #5 : 22. Elokuuta 2019 klo 16:36 »
  • Tykkää (0)

  • Mä sain eilen tietää että jotkut hedelmät/kasvikset ei olekaan vegaanisia, koska niitä vahataan esim. mehiläisvahalla säilyvyyden vuoksi. Se oli musertava pieni infon pätkä.

    Monet on kehunut että "beoynd meat" on aika lähellä "sitä". Mutta hinta on suolainen. Mutta sitä myydään usein - 30%, joten myöhäisellä - 60% hinnasta pois. Joten. Saattais kelvata? Musta on vähän käsittämätöntä että mm. nautaeläimiä ollaan geenimanipuloimassa siten että ne ei tuottaisi niin paljon metaania, ilmastonmuutoksen nimissä... Mutta meil on jo mm. kauramaitoa, että mikä ihme siinä on että ravinto on pakko kierrättää toisen eläimen kautta?
    Kirjattu

    missä

    • hukkunut massoihin
    • Kukkaishippi
    • ****
    • Poissa Poissa
    • Viestejä: 311
    • seison paikallani ja odotan
    Vs: Olisiko Suomi valmis kasvispitoisempaan ruokaan?
    « Vastaus #6 : 04. Syyskuuta 2019 klo 20:39 »
  • Tykkää (0)

  • Otteita HS.fi:n 4.9.2019 artikkelista. Osoitelinkki alla.
    "Ensimmäinen eläin oli luultavasti lihansyöjä".




    KAIKKIEN eläinten yhteinen kantaeläin oli luultavasti lihansyöjä, väittää tutkimus, joka selvitti eläinten ruokavaliota 800 miljoonan vuoden taakse.


     
    Tosin ”liha” oli tuolloin varsin erilaista, mitä miellämme lihaksi nykyään. Ensimmäiset eläimet ehkä söivät yksisoluisia eliöitä, jotka eivät ole kasveja, eläimiä tai sieniä.



    Wiensin ja kollegoiden otoksessa nykyeläimistä 63 prosenttia oli lihansyöjiä, 32 prosenttia kasvissyöjiä, 3 prosenttia sekasyöjiä ja loput määrittelemättömiä. Se, että kasvissyöjiä on vähemmän kuin lihansyöjiä, voi yllättää, koska kasveissa on moninkertaisesti syötävää. 



    ”Kasvisruokavalion kehitys on evolutiivisesti suhteellisen vaikeaa”, Wiens sanoo.

      Ainoa tapa olla vegaani on syödä siemeniä, hedelmiä ja juureksia, eli sitä pientä osaa kasvien proteiineista, jonka ne laittavat tarjolle.


    VAIKKAKIN on evolutiivisesti vaikea kehittyä kasvissyöjäksi, kasvissyönti sinällään on erittäin hyvä strategia, kun se on kerran kehittynyt. Kasvisravintoa kun maapallolla riittää.


     Kasvissyönti on suhteellisesti ottaen tuoreempi piirre kuin lihansyönti. Se voisi lisääntyä.



    https://www.hs.fi/tiede/art-2000006226407.html
    Kirjattu

    missä

    • hukkunut massoihin
    • Kukkaishippi
    • ****
    • Poissa Poissa
    • Viestejä: 311
    • seison paikallani ja odotan
    Vs: Olisiko Suomi valmis kasvispitoisempaan ruokaan?
    « Vastaus #7 : 04. Syyskuuta 2019 klo 20:43 »
  • Tykkää (0)

  • itse kun päädyin kertahyppäyksellä kasvikseksi ja aika varmoin ottein, koska voin pahoin kulutetun lihan määrästä, niin silloin en tiennyt enkä ajatellut paljon koko kasvis-filosofian ideoita....
    mutta ajan kanssa tietoa kertyy
    miten voi tietää paljoakaan kokematta kasvisruoan itse ja kokea pitää pitkällä aikavälillä, jotta syntyy mielipidettä
    tuntuu, että aktivoituu, että mielipide syntyy, vaikka en omaa kiihkoa siinä...enkä tunnusta tietäväni
    jos vertaa toisiin nuoriin tyttöihin, jotka ollakseen vegaaneja opiskelevat ensin kemiaa, biologiaa, että puhuvat proffien kieltä tai urheilijoiden fanaattisia laskelmia kulutetusta ruoasta ja ainesosista....pitkälle menee
    Kirjattu

    missä

    • hukkunut massoihin
    • Kukkaishippi
    • ****
    • Poissa Poissa
    • Viestejä: 311
    • seison paikallani ja odotan
    Vs: Olisiko Suomi valmis kasvispitoisempaan ruokaan?
    « Vastaus #8 : 04. Syyskuuta 2019 klo 20:45 »
  • Tykkää (0)

  • geenikirjasta: maailmalla 70 % ei sulata maitotuotteita. Suomessa on vahva maitogeeni, koska maitotuotteet ovat kuuluneet aina ruokavalioon.
    Kirjattu

    Kävelen

    • Hipahtava
    • ***
    • Poissa Poissa
    • Viestejä: 142
    Vs: Olisiko Suomi valmis kasvispitoisempaan ruokaan?
    « Vastaus #9 : 05. Syyskuuta 2019 klo 14:13 »
  • Tykkää (0)

  • On jännä miten laktoosi-intoleranteillekin on kehitetty laktoositon maito sen sijaan että kalsiumrikastettua kasvijuomaa. Ei muualla maailmalla lobata maidonjuontia niinkuin Suomessa. Täällä neuvoloissa ja jopa koulujen ruokaloissa on maitomainoksia. Maito takaisin vasikoille, kiitos  :)

    Tää on vähän asian vierestä, mutta olispa kiva jos kaupungeissa Suomessa istutettaisiin enemmän luumupuita, omenapuita ja hyviä marjapensaita! Helsingissä oli kivasti Viikissä jossain palsta-alueella kaupungin istuttamia luumupuita parilla tien pätkällä molemmin puolin, ja oli muuten makeita ja hyviä! Omenapuita monilla on omilla pihoillaan, ja siel ne tippuu ja mätänee tai kuskataan kaatopaikalle, se harmittaa nälkäistä köyhäilijää.. Marjoista Lahdessa on käytetty pensasmustikkaa ja tyrniä puistossa ja just kerättiin myös päärynöitä kestokassillinen tuoremehua varten. Niin että olis terveellistä ja kestävää ja ekologista ja reilua! Siinähän vois samalla lisätä puutarhureita tms. toimintaa.

     
    Kirjattu

    Kävelen

    • Hipahtava
    • ***
    • Poissa Poissa
    • Viestejä: 142
    Vs: Olisiko Suomi valmis kasvispitoisempaan ruokaan?
    « Vastaus #10 : 11. Marraskuuta 2019 klo 04:33 »
  • Tykkää (0)

  • :ruokaa
    yli 10 v kasvis
    joitakin vuosia

    YLEISESTI AJATTELEN PALJON, ETTÄ MIKSI IHMISEN PITÄÄ SYÖDÄ?! EMME SYÖ KULTAA, HOPEAA, TAIVAAN PILVIÄ!! ME SYÖDÄÄN YMPÄRISTÖÄMME KUTEN KASVIKSIA JA LIHAA.

    Periaatteessa näet takapihan puun ja mee sen kimppuun ja syö sen puhtaaksi.
    Tuntuu oudolta se luonto, että jotta kehoni liikkuisi, niin mun täytyy syödä ympäristöni.

    Miksi me sanotaan että syö kasviksia ja lihaa ~ eikä että kasviksia ja eläimiä? Etenkään lapset ei tajua että liha on eläintä, oon vähän naapurien lapsia herätellyt sillä että ne niiden lihat todella on niitä possuja ja lampaita ja lehmiä, kun ei ne tajua sitä ja täällä käyvät rallattamassa kuinka He Saavat syödä ihan mitä vain ja me ei.

    On aika jännä miten paljon me käytetään energiaa ja vaivaa sielt ympäristöstä otetusta raaka-aineesta modaamiseen. Miten se ehkä vääristää tai etäännyttää luontosuhteesta myös marjojen ja hedelmien suhteen. Kaikki ei tunnista syötäviä marjoja ja hedelmiä tuolta pihalta... ja vaikka tunnistaa niin väitän, että jopa syksyllä on harvinaista että ihmiseläin laiduntais vapaasti luonnossa vrt. kuskaa keräämänsä marjat ja omenat kulhoon ja tekee niistä piirakan ym. ja käyttää siihen aikaansa ja sitten se lusikoidaan lautaselta.

    Mä veikkaan että me ollaan niin ikäviä eläimiä kohtaan, koska me ei osata huolehtia siitä omastakaan elämästä ja vapaudesta.... Niin no paitsi jotkut hipit ehkä osaa. ... /Toisaalta en mä aina jaksais ns. marjoja ja käpyjä syödä... Mutta vois niitäkin päiviä olla enemmän...

    Olisko liha/eläinsuhde ja toisaalta ihmis/petosuhde myös erilainen jos kaupanhyllyltä löytyis vielä karva- ja höyhenpeitteisiä verisiä raajoja?
    Kirjattu

    Sininen evä

    • Hipahtava
    • ***
    • Paikalla Paikalla
    • Viestejä: 111
    Vs: Olisiko Suomi valmis kasvispitoisempaan ruokaan?
    « Vastaus #11 : 11. Marraskuuta 2019 klo 20:25 »
  • Tykkää (0)

  • Oon itse sekasyöjä, syön melkein mitä vain mitä suomessa on tarjolla. En ole heiniksiä sun muita ns. trendiruokia kokeillut, ei ehkä mielenkiintoakaan. Kasviksia haluan lisätä ruokavalioon kyllä ehdottomasti (olen vähä laiska ollu piiiiitkään sen suhteen  ::) )  Vähissä rahoissa on helppo napata se alle kahen egen maksalaatikko välillä. Mut onhan se ihan eri tehdä oikeata ruokaa rauhassa, vähä musa jos vielä säestää, saattaapi viinikin olla lasissa. Siin sit on kasviksia kiva pilkotella. Meneepä se ilman viiniäkin, mut ilman musaa, hmm?? No menee.
    Tärkein on se, et saa rauhassa tehdä ja kaikki tiskit tiskattuna pois tieltä.

    Pari juttua on ainakin mitä en suostu syömään (on varmaan muitakin, ei nyt nopee tuu mieleen)  Karhua ja oliiveita, ugh olen puhunut ;D
    Kirjattu
    Toivossa on hyvä elää, rauhassa vielä parempi

    Kävelen

    • Hipahtava
    • ***
    • Poissa Poissa
    • Viestejä: 142
    Vs: Olisiko Suomi valmis kasvispitoisempaan ruokaan?
    « Vastaus #12 : 12. Marraskuuta 2019 klo 03:26 »
  • Tykkää (0)

  • Jännä miten toi maksalaatikko pomppaa esiin, kun viime viikolla yks kertoi miten se oli eka juttu mitä meni ostamaan viiden vuoden kasvissyönnin jälkeen. Mä en edes lapsena kyennyt syömään maksalaatikkoa, musta se vaan on jo nimenä niin raadollinen. Jonkun maksa silputtu semmoseen alumiinipurkkiin ja mukaan mössätty riisiä.  ;D Huhhuh. Kai me ihmiset vaan ollaan niin erilaisia sitte. Mulle kelpaa ihan hyvin lisätty rauta esim. nyhtökaurassa,. Ja rusinat mieluummin puurossa  ;D
    Kirjattu

    Kävelen

    • Hipahtava
    • ***
    • Poissa Poissa
    • Viestejä: 142
    Vs: Olisiko Suomi valmis kasvispitoisempaan ruokaan?
    « Vastaus #13 : 12. Marraskuuta 2019 klo 10:10 »
  • Tykkää (0)

  • ... Hehe.. Vinkkasin muksulle että se vois leikkiä vegaani kauppaa, kun niillä on ammattiteemana kauppa tänään, ja se heti aamulla ilmoitti kerhossa että hän sitten aikoo pitää vegekauppaa  :D
    Kirjattu

    Sininen evä

    • Hipahtava
    • ***
    • Paikalla Paikalla
    • Viestejä: 111
    Vs: Olisiko Suomi valmis kasvispitoisempaan ruokaan?
    « Vastaus #14 : 12. Marraskuuta 2019 klo 10:31 »
  • Tykkää (0)

  • Ihan hyvä toi vegekauppa.

    Joo, maksalodjua tulee syötyä pitkin hampain. Ei ole herkku, mutta välillä joutuu taipumaan. Toiset diggaa siitä, jouluunkin kuuluu joillekin. 

    Nykyään tulee käytettyä soijarouhetta tasasesti jauhiksen korvikkeena, en tiedä eettisestä valinnasta jauhikseen, hintapoliittisesti ehkä enemmän syy. Oon sitäkin rouhetta kelannu, toiset sanoo että kovin on allergisoivaa ja prosessoitua ettei pitäs käyttää. Tiedä sit kun kaikessa on jotain skeidaa. Pitkästä aikaa tein safkan jauhelihaan, kun oli muitakin syöjiä. En osaa sanoa oliko parempaa vai ei.
    Yllättävän hyvin rouheenkin saa fixattua ihan hyväks, ei paljo meikäläinen makua huomaa. Sama kun joskus exä oli ostanut soijanakkeja, en huomannut eroa, tai sitten paikka jossa popsittiin oli niin täydellinen.
    Kirjattu
    Toivossa on hyvä elää, rauhassa vielä parempi