Luontokauppa ja ekokauppa

Ekokaupat ja luontokaupat ovat tulleet tavallisten kauppojen rinnalle, ja ne ovat kasvattaneet suosiotaan tasaisesti. Mutta ovatko ne jotakin muutakin kuin muoti-ilmiö, vai ovatko ne tulleet jäädäkseen?

 

Eko- ja luontokauppojen toimintamalli eroaa perinteisestä kaupankäynnin mallista, jossa kulut pyritään painamaan alas seurauksista piittaamtta, ja jossa tulot pyritään maksimoimaan äärimmilleen. Vaikka tavallisiin päivittäistavarakauppoihinkin on tullut kestävään kulutukseen ja eettiseen toimintatapaan tähtääviä merkkejä, silti suurin kauppojen toimintamallista pohjautuu pelkästään voiton maksimoimiseen. Niin kauan kuin päivänvaloon ei nouse jonkin tuotteen tai ketjun epäeettisyys, toiminta jatkuu samanlaisena, usein senkin jälkeen. Ekokaupat ja luontokaupat puolestaan nojaavat toimintansa eettiseen toimintaan ja kestävään kehitykseen. Tämä yleensä tarkoittaa korkeampia hintoja asiakkaalle, kun vaikkapa vaatteet ovat valmistettu käsityönä Suomessa eivätkä lapsityövoimalla kehittyvissä maissa.

Mistä tunnistat luotettavan ekokaupan ja luontokaupan?

Kaupan luotettavuuden pystyy tarkistamaan tutkimalla kaupan toimintamallia ja tuotteita. Tässä pieni muistilista:

  • Jos kauppa kertoo avoimesti toimintamallistaan netissä tai jossain muualla, se on hyvä merkki. Tutki myös toimintamallin uskottavuutta ja tekstin totuudenmukaisuutta.
  • Tutki tukevatko tuotteet kestävää kehitystä ja eettisiä arvoja. Jos tuotteista ei löydy tietoa, kannattaa asiaa selvittää itse. Pyri selvittämään missä tuotteet ovat valmistettu ja millä menetelmillä.
  • Hinnat ovat kalliimmat kuin markettituotteilla. Jos löydät paidan joka maksaa muutaman euron, voit kysyä itseltäsi miten se on ollut mahdollista valmistaa kestävästi ja eettisesti, jos sitä voidaan myydä niin halvalla. Vaikka korkea hinta ei ole tae mistään, alhainen hinta voi kertoa tuotteesta enemmän kuin esittelytekstit.
  • Etsi netistä muiden kokemuksia ja mielipiteitä kaupasta. Saattaa olla että joku toinen on huomannut asioita jotka itseltäsi jäivät huomaamatta.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Arvostelu 0.00 (0 Ääntä)

You have no rights to post comments