Mustikka

mustikka

Mustikka on todellinen superfood, maamme tummansininen kulta. Se on yksi parhaista marjoista ja superfoodeista, ja sen monet positiiviset vaikutukset terveyteen ovat tieteellisesti todistettuja.

Mustikan terveyshyödyt

Mustikka on ollut perinteisesti Suomalaisille tuttu marja, jopa niin tuttu, ettei sitä valitettavasti osata arvostaa tarpeeksi. Mustikka sisältää A-, B1-, B2-, B3-, B9, C-, E-, ja K-vitamiineja. Tämän lisäksi siinä on rautaa, kaliumia, magnesiumia, kalsiumia, fosforia, sinkkiä, jodia ja seleeniä. Katso halutessasi tarkempi ravintosisältö sivun lopusta.

Mustikasta löytyy antosyaniinia, joka antaa sille sen tumman sinisen värin. Tämä aine pienentää useiden sairauksien riskiä, kuten sydän- ja verisuonitaudit, silmäsairaudet ja syöpä.

Tämän lisäksi mustikassa on runsaasti antioksidantteja ja parkkihappoa, ja tämän vuoksi mustikka vähentää myös tulehdusriskiä ja sillä on ripulia vähentävä vaikutus. Lisäksi viimeaikaiset tutkimustulokset vahvasti viittaavat siihen, että mustikka päivittäin nautittuna parantaa muistia ja ehkäisee hermoston rappeutumista.


Ravintosisältö / 100g
Energiaa 184 kJ
Proteiinia 0,5 g
Hiilihydraatteja 6,4 g
joista sokeria 6,4 g
Rasvaa 0,6 g
 
Vitamiinit / 100g
A-vitamiini 3,9 µg
B1, Tiamiini 0,04 mg
B2, Riboflaviini 0,07 mg
B3, Niasiini 0,4 mg
B9, Foolihappo 11,5 µg
C-vitamiini 15 mg
E-vitamiini 1,9 mg
K-vitamiini 9 µg
 
Kivennäisaineet / 100g
Rauta 0,6 mg
Natrium 0,3 mg
Suola 0,8 mg
Kalium 110 mg
Magnesium 9 mg
Kalsium 19 mg
Fosfori 20 mg
Sinkki 0,2 mg
Jodi 1 µg
Seleeni 0,1 µg

 


Lähteet: Fineli, HS, WebMD

Gross PM. Scientists zero in on health benefits of berry pigments, Natural Products Information Center, July 2007
Bell DR, Gochenaur K. Direct vasoactive and vasoprotective properties of anthocyanin-rich extracts. J Appl Physiol. 2006 Apr;100(4):1164-70.
Chung HK, Choi SM, Ahn BO, Kwak HH, Kim JH, Kim WB. Efficacy of troxerutin on streptozotocin-induced rat model in the early stage of diabetic retinopathy. Arzneimittelforschung. 2005;55(10):573-80.
Roy S, Khanna S, Alessio HM, Vider J, Bagchi D, Bagchi M, Sen CK. Anti-angiogenic property of edible berries. Free Radic Res. 2002 Sep;36(9):1023-31.
Boivin D, Blanchette M, Barrette S, Moghrabi A, Beliveau R. Inhibition of cancer cell proliferation and suppression of TNF-induced activation of NFkappaB by edible berry juice. Anticancer Res. 2007 Mar;27(2):937-48.
Srivastava A, Akoh CC, Fischer J, Krewer G. Effect of anthocyanin fractions from selected cultivars of Georgia-grown blueberries on apoptosis and phase II enzymes. J Agric Food Chem. 2007 Apr 18;55(8):3180-5.
Gunnevi Bonekamp, s. 78

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Arvostelu 5.00 (3 Ääntä)

You have no rights to post comments

Mustikka - 5.0 out of 5 based on 3 votes