Aurinko on valkoinen

AurinkoMaasta katsottuna aurinko näyttää keltaiselta, mutta miltä aurinko näyttää avaruudesta, minkä värinen aurinko oikeasti on?

Aurinko on oikeasti valkoinen, maan ilmakehä saa auringon näyttämään keltaiselta. Kaikilla tähdillä on väri, eikä ole itsestäänselvyys että Aurinkomme on valkoinen. On myös muunvärisiä tähtiä kuten punaisia ja sinisiä tähtiä. Tähden väri riippuu sen kuumuudesta, samaan tapaan kuin tulitikusta tulee keltainen liekki, mutta kaasupolttimesta kuumempi, sininen liekki. Tähden väri määräytyy sen mukaan, kuinka suuri energia fotonilla on, kun se poistuu tähdestä. Toki tähdet yleensä lähettävät montaa eri säteilyä, eivät vain vaikkapa esimerkiksi sinistä valoa, vaan myös muita värejä ja esimerkiksi röntgensäteilyä. Vastoin perinteistä käsitystämme, tähtien kohdalla punainen tarkoittaa kylmää ja sininen kuumaa. Punaiset tähdet ovat alle 3200 C asteisia, kun taas yli 9700 C asteen ylittävät tähdet ovat todella kuumia ja väriltään sinisiä.

Aurinko avaruudesta nähtynä

Maasta katsottuna aurinko näyttää keltaiselta, koska ilmakehä hajoittaa auringonvalon ja poistaa siitä lyhyemmät aallonpituudet, violetin ja sinisen. Lyhyempi aallonpituus tarkoittaa myös sitä, että fotonilla on enemmän energiaa, tämä on syy miksi kuumat planeetat näyttävät sinisiltä. Fotoneilla on enemmän energiaa, joten ne lyhyellä aaltopituudella jonka silmämme tulkitsevat siniseksi. Kun sininen ja violetti poistetaan, jää jäljelle se miltä aurinko näyttää taivaalla - keltaiselta.


Lähteet:

http://www.universetoday.com/18689/color-of-the-sun/

Aurinko avaruudesta (S129E007592): Nasa

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Arvostelu 1.50 (1 Ääni)

You have no rights to post comments

Aurinko on valkoinen - 1.0 out of 5 based on 1 vote