Ensimmäistä kertaa 40 vuoteen maailmantalous kasvoi, hiilidioksipäästöt eivät

Viimeisen neljänkymmenen vuoden aikana globaalit hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet tai pysyneet samoina vain kolme kertaa aiemmin: 1980-luvun alussa, 1992 ja 2009. Kuitenkin näistä jokainen on ollut seurausta maailmantalouden heikkenemisestä. Poikkeuksen tekee ensimmäistä kertaa vuosi 2014, jolloin maailmantalous kasvoi 3%, ja hiilidioksipäästöt silti vähenivät, raportoi IEA.

IEA:n Fatih Birol luonnehtii muutosta yllättävksi ja merkittäväksi, joka antaa lisää toivoa uskoa ihmiskunnan kykyyn taistella ilmastonmuutosta vastaan. Hän näkee tämän merkittävänä ja paljon tarvittuna lisäpotkuna Pariisissa käytäviin ilmastoneuvotteluihin, jotka käydään myöhemmin tämän vuoden joulukuussa.

Syinä tähän ilmiöön ovat Kiinan ja OECD-maiden muuttunut energiakulutuskäyttäytyminen. Kiina on tehnyt suuria panostuksia uusiutuvaan energiaan, kuten aurinko-, tuuli-, ja vesivoimaan, joka on vähentänyt hiilen polttamisen tarvetta. OECD-maissa viimeaikainen kestävän kasvun eteen tehty työ on tuottanut tulosta, joka näkyy hiilidioksipäästöjen vähenemisenä talouden kasvusta huolimatta. Washington Postin haastattelema Robert Stavins nostaa esille myös Yhdysvaltojen autojen parantuneen energiatehokkuuden, hiilidioksipäästöjen verottamisen ja maakaasun suosion räjähtämisen vesisärötyksen (eng. fracking) seurauksena.

Viimeisin päästödata on hyvin rohkaisevaa, mutta nyt ei ole aika tyytyväisyyteen - eikä varsinkaan aika käyttää näitä positiivisia uutisia pidättäytyä toiminnasta, sanoo IEA:n toiminnanjohtaja Maria van der Hoeven.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Arvostelu 5.00 (2 Ääntä)

You have no rights to post comments

Ensimmäistä kertaa 40 vuoteen maailmantalous kasvoi, hiilidioksipäästöt eivät - 5.0 out of 5 based on 2 votes