Pakurikääpä

pakurikaapaPakurikääpää on käytetty luontaislääkintään Venäjällä ja Itä-Euroopassa tuhansia vuosia. Mikä siis pakurikääpä on ja mihin sitä käytetään?

Pakurikääpä on yleinen puun lahottajasieni, jota voi löytää lehtipuista ja etenkin koivusta kautta koko Suomen. Se on nimensä mukaisesti kääpä, joka lahottaa puuta. Puusta ulostuleva tummanvioletti osa ei ole kääpää, vaan sienirihmaston aiheuttama kasvannainen. Tätä kasvannaista kutsutaan pakuriksi, ja siitä tehdään muun muassa teetä.

Pakurikääpä vaikuttaa historiansa perusteella varsin uskomattomalta ihmelääkkeeltä. Sitä on käytetty muun muassa parantamaan syöpää, tuberkuloosia, diabetesta ja erilaisia suolistosairauksia. Ravinnepitoisuudeltaan se on erityisen rikas, se sisältää monia vitamiineja kuten B1-, B2-, B3-, B5-, B6- ja D2-vitamiineja. Kaiken kaikkiaan pakurikääpä sisältää noin 200 tunnettua yhdistettä.

Pakurikäävän edut

Pakurikäävästä löytyy monia puolia, jotka nostavat sen yhdeksi parhaimmista superfoodeista. Luontaislääkinnässä sen käyttö omaa pitkät perinteet monessa maasta, aina Japanista Suomeen saakka. Suomessa pakurikäävästä valmistettiin sota-aikana ns. tikka-teetä kahvin korvikkeeksi. Tutkimuksia pakurikäävästä löytyy jo jonkin verran, mutta kliinistä tutkimusaineistoa ei ole vielä saatavilla tarpeeksi.

Pakurikääpää saa runsaasti Suomesta, eikä sitä ainakaan toistaiseksi viljellä. Se on siis taatusti luonnonmukainen tuote, joka ei sisällä torjunta-aine jäämiä. Pakurikäävän hurjan kysynnän vuoksi tosin tämäkin asia saattaa muuttua lähiaikoina, mutta tällä hetkellä lähes kaikki pakuri tulee suoraan tavallisista metsistä. Koska pakurin kysyntä ja saatavuus vaihtelee, kannattaa tilanne tarkistaa onko pakurikääpää saatavilla mihin hintaan ja kuinka pitkällä toimitusajalla.

 

Kiinnostuitko? Klikkaa tästä ja tarkista päivän hinta sekä saatavuus.

 

Pakurikääpä on myös erittäin ravinnerikas verrattuna sen painoon. Pakurikääpä on kevyttä, ja varsinkin kuivattuna se on erittäin kevyttä ainetta. Sitä on siis helppo kuljettaa paikasta toiseen, jättämällä minimaalisen ympäristöjäljen luontoon. Ja kun pakuri liikkuu Suomen sisällä, ympäristöjalanjälki pienenee entisestään.

Huom! Älä käytä pakuria veren hyytymistä estävien lääkkeiden kanssa. Myöskään penisiliinin tai antibioottien yhteiskäyttö pakurikäävän kanssa ei ole suositeltavaa, sillä pakurikääpä kumoaa niiden vaikutuksia.

Saatavuus

Pakurikääpää saa metsistä, mutta sen hankkiminen voi olla vaikeaa, koska siihen tarvitsee erikseen maanomistajan luvan. Pakurikäävän keräys ei kuulu jokamiehenoikeuden piiriin, koska sen irroittaminen puusta vahingoittaa sitä.

Jos metsästä sen hankkimiseen aikaa tai mahdollisuutta ei ole, pakurijauhetta voi tilata helposti Luontaispörssistä. Luontaispörssissä myytävä kotimainen CocoVi:n pakurijauhe on helppoa käyttää, lisää 2tl pakurijauhetta vesilitraa kohden ja keitä 50-120 minuuttia. Lopuksi siivilöi valmis juoma kuppiin käyttäen tiheäsilmäistä siivilää johon pakurijauhe jää. Jauhe on riittoisaa, samaa pakurijauhetta voi käyttää jopa useammankin kerran, niin kauan kuin vain siitä väriä irtoaa.

 

Klikkaa tästä tilataksesi CocoVi:n kotimaista pakurijauhetta Luontaispörssistä.

 

Kuvan lähde: Tomas Cekanavicius (Lisenssi: CC BY-SA 3.0)

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Arvostelu 5.00 (1 Ääni)

You have no rights to post comments

Pakurikääpä - 5.0 out of 5 based on 1 vote