Hyvä shampoo vai ilman shampoota?

suihkussaTukan peseminen on osa arkea, mutta niin ovat monelle myös hilseily ja huono tukan että päänahan kunto. Miksi niin moni kärsii näistä ongelmista ja miten parantaa tilannetta?

Perinteiset shampoot vievät mennessään niin tukasta kuin päänahasta suuren osan rasvaa. Tämä on poikkeuksellinen tila, sillä samaan tapaan kuin iho, päänahka tarvitsee hieman rasvaa pysyäkseen kunnossa. Kun lähes kaikki rasva päänahasta katoaa, iho alkaa tuottamaan rasvaa entistä nopeammin, jolloin tukka ja pää rasvoittuvat entistä nopeampaan tahtiin - ja niitä pitää myös pestä useammin jotta rasvaisuus ei näkyisi. Tästä seuraa kierre, päänahka rasvoittuu entistä nopeammin, ja sitä on pestävä entistä useammin. Ongelman aiheuttaja on shampoo ja liikapesu, joka vie päänahasta lähes kaiken rasvan mennessään.

Ratkaisu tähän on käyttää joko luonnonmukaisia, kevyempiä shampoita tai itsetehtyä shampoon korviketta.

Luonnonmukaisten shampoiden teho perustuu hellävaraisempiin aineisiin, verrattuna perinteisten shampoisiin. Vaikuttavat ainesosat tulevat lähes kokonaan jolleivät kokonaan luonnosta, ja ne yleensä sopivat herkälle päänahalle.

Itsetehty shampoon korvike sisältää kahta ainetta: puoleen litraan vettä ruokasoodaa ruokalusikallinen. Toiseen puoleen litraan vettä ruokalusikallinen etikkaa. Pestessä ensin ruokasoodaneste kaadetaan päänahalle ja sitä hierotaan hieman jotta päänahasta saadaan irroitettua ylimääräinen tali. Tukka huuhdellaan. Etikkaneste kaadetaan tukkaan, ja pestään heti pois. Etikan tarkoituksena on neturalisoida ruokasooda, joten etikkaa ei kannata hieroa päänahkaan. Tämä pesu huuhtelee paljon vähemmän rasvaa pois kuin tavallinen shampoo, mutta puhdistaa silti tukan. Tämä itsetehty shampoon korvike voi olla rasittava päänahalle pidemmän päälle, joten päänahan kuntoa pitää tarkkailla, eikä sitä kannata koittaa jos oma päänahka on herkkä.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Arvostelu 0.00 (0 Ääntä)

You have no rights to post comments