Kivennäisvesi

Kivennäisvesi Kivennäisvesi on oiva janojuoma, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on suositellut kivennäisvesiä ja mehuja nautittavaksi helteillä nestetasapainon säilyttämiseksi. Ne ovat mineraalirikkaampia kuin tavallinen vesijohtovesi, ja niitä löytyy moneen eri makuun että ruokavalioon. Kivennäisvedet eivät myöskään sisällä sokeria.

Kivennäisveden alkuperä on yleensä vesijohtovesi, johon ollaan lisätty mineraaleja ja muita aineita. On olemassa myös luontaisia kivennäisvesilähteitä, joiden kivennäis- ja mineraalipitoisuus on luontaisesti korkeampi. Suomessa on vain yksi hyväksytty luontaisen kivennäisveden pullottamo. Euroopassa tällaisia lähteitä on enemmän, joita aiemmin hyödynnettiin antiikin ajan kylpylöitä rakennettaessa.

Mikä kivennäisvesi minulle?

Kivennäisvedet eroavat toisistaan natriumin, kivennäisten että mineraalien, hiilihapon ja makuaineiden määrän mukaan. Perinteisesti kivennäisvesiin ollaan lisätty ruokasuolaa eli natriumia, jolloin kivennäisvettä kutsutaan vichyvedeksi tai vissyvedeksi. Suolan saanti suomalaisilla keskimäärin ylittyy ohjearvoista, eikä suolan puutetilaa käytännössä tunneta. Tästä syystä ylimääräinen suolan saanti kannattaa minimoida. Vichyvesien ylimääräisestä suolasta on todennäköisesti enemmän haittaa kuin hyötyä. Poikkeuksena voi olla sairaustila jossa menetetään runsaasti nestettä, kuten jatkuva oksentelu.

Kivennäisvesissä olevia muita mineraaleja ja niiden pitoisuuksia kannattaa tutkia pulloista itsestään, sillä niistäkin löytyy pieniä eroja. Myös aineiden saantisuositukset kannattaa tarkistaa jos haluaa varmistua ettei minkään aineen saantisuositus ylitä ohjearvoja.

Hiilihappo ja makuaineet ovat kiinni makuasioista. Suurta haittaa tai hyötyä todennäköisesti kummastakaan ei ole. Jos jotakin haittapuolia etsitään, makuaineet ovat yleensä keinotekoisia lisäaineita ja hiilihappo muuttuu mahalaukussa hiilidioksidiksi, aiheuttaen mahdollisia vatsanväänteitä. Hiilidioksidipitoisia juomia ei suositella urheilujuomiksi, ei siis myöskään hiilihapollisia kivennäisvesiä.

Valitse siis suolaton kivennäisvesi, ja valitse hiilihappo ja makuaineet itsellesi sopiviksi. Tämä on helppo ja edullinen tapa saada ravinnostasi mineraalirikkaampaa.

Huomio! Kivennäisvesien kanssa monet kaupat myyvät samalla hyllyköillä vesiä, joita on sokeroitu. Vaikka pullot näyttävät samalta, niiden sisältö voi poiketa suuresti kivennäisvesistä. Tällöin juomien koostumus on verrattavissa limsoihin, joten tuoteseloste kannattaa lukea läpi ennen ostopäästöstä.

Lähteet:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mineral_water
http://en.wikipedia.org/wiki/Mineral_spa
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kivenn%C3%A4isvesi
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ruokasuola
Kuva: nkzs

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Arvostelu 0.00 (0 Ääntä)

You have no rights to post comments