Koneenkokoajan ohjeita vähävirtaisen ja energiatehokkaan tietokoneen valintaan

Tämä osio käsittelee pöytäkoneen komponenttejen valintaa ympäristöystävällisestä näkökulmasta. Pöytätietokonetta kootessa kannattaa kiinnittää huomiota virtalähteeseen, näytönohjaimeen, prosessoriin ja Energy Star (USA) / TCO (Eurooppa) -sertifikaattiin.

Energiatehokkaan virtalähteen valinta

virtalahde

Virtalähteiden virtatehokkuus on yksilöllistä riippuen mallista, eikä virrankulutusta voi päätellä virtalähteen tehosta. 1000 watin virtalähde ei käytä jatkuvasti koko tehoaan, vaan ottaa vain sen verran virtaa kuin tarve vaatii. Virrantarpeen määrittävät koneen komponentit sekä niiden rasitus. Jos koneella ollaan pelaamassa uusimpia 3D-kiihdytettyjä pelejä, virrankulutus on paljon korkeammalla verrattuna nettiselaukseen.

Myöskään virtalähteen energiatehokkuutta ei voi päätellä virtalähteen nimellisestä maksimitehosta. Et voi siis tietää kumpi virtalähde käyttää vähemmän virtaa samanlaisessa kokoonpanossa pelkän wattimäärän perusteella. Virtalähteen valinnassa kannattaa luottaa sertifikaatteihin.

Energy Star -merkintä tuotteessa tarkoittaa vähintään 80% energiatehokkuutta virtalähteelle. Tämä tarkoittaa 500 watin virtalähteellä 625 watin tehonottoa pistorasiasta. TCO-merkintä on yleisempi, joka kattaa ergonomialle, päästöille, sähkönkulutukselle sekä ekologisuudelle annetut standardit.

TCO06_logoenergy_star_logo

Vähävirtaisen näytönohjaimen valinta

naytonohjainJos konetta ei käytetä uusimpien pelejen pelaamiseen tai muuhun näytönohjaimelta paljon laskentatehoa vaativaan työhön, emolevylle integroitu näytönohjain on vähävirtaisin valinta.

Erillistä näytönohjainta valittaessa ainoa asia johon kannattaa huomio kiinnittää, on tarkastaa tarvitseeko näytönohjain lisävirtaa. Nykyisissä emolevyissä näytönohjain kiinnitetään PCI-E -liittimeen, jolloin on mahdollista syöttää näytönohjaimelle lisävirtaa 6-pinnisellä PCI-E -liittimellä (nuolen osoittama palikka viereisessä kuvassa). Näytönohjain joka ei tarvitse lisävirtaa, kuluttaa luonnollisesti vähemmän virtaa.

Vuoden 2011 testi näytönohjainten virrankulutuksesta: http://www.geeks3d.com/20110131/the-truth-about-graphics-cards-power-consumption-requirements/

Vähävirtaisen prosessorin valinta

prosessoriProsessorien virrankulutus riippuu suuresti mallista. Tärkeää on huomioida se, ettei vanha prosessori ole välttämättä energiapihimpi kuin uusi. Esimerkiksi Pentium 4 -sarjalaiset käyttävät virtaa noin 84 wattia, mutta Core 2 Duo -sarja käyttää virtaa vain noin 65 wattia.

Intelin mallistossa vähävirtaisia ovat Core i5, Core i3 ja Core 2 Duo -sarjat, joiden mallejen virrankulutus on noin 65 - 73 wattia. Core i7 ja Core Quad -sarjat käyttävät virtaa noin 95 - 130 wattia. Intelin prosessoreissa kannattaa huomata merkintä "S", joka tarkoittaa vähävirtaista mallia, kuten Core 2 Quad Q8200S (65 W) vs. perusversio Core 2 Quad Q8200 (95 W).

AMD:n prosessoreissa virrankulutus perusmalleissa on samankaltainen kautta linjan, virrankulutus on lähellä 100 wattia juuri mallista riippumatta. Intelin vähävirtaista merkintää "S" vastaava merkintä AMD:llä on merkintä "e" prosessorin nimen perässä, Phenom II X4 910 (95 W) vs. Phenom II X4 910e (65 W).

Paljon vähävirtaisempia prosessoreita käytetään kannettavissa tietokoneissa. Kannettavien tietokoneiden prosessoreita voi teoriassa käyttää myös pöytäkoneissa, mutta käytännössä tämä voi olla vaikeaa, eikä siksi suositeltavaa ilman tarvittavaa näpertelyhalukkuutta.

Täysi lista prosessorien virrankäytöstä löytyy täältä: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_CPU_power_dissipation

Muut osat

Emolevyjen, kovalevyn, muistien tai muiden komponenttien virrankulutus on mielestäni merkityksetön. Näiden komponenttien virrankulutus on pieni verrattuna tietokoneen muihin osiin, eikä niiden virrankulutuksen välillä ole suuria eroja. Myöskään kiekollisten kovalevyjen ero Flash-kovalevyjen virrankulutukseen ei ole merkittävä tietokoneen kokonaisvirrankulutusta laskiessa.

 


Edellinen: [1] Yleisiä ohjeita vähävirtaisen ja energiatehokkaan tietokoneen valintaan

Seuraava: [3] Ympäristöystävällisen tietokoneen valinta

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Arvostelu 0.00 (0 Ääntä)

You have no rights to post comments