Perinteinen maailman ylikulutuspäivä tänään

AuringonkukkaTänään tiistaina vietetään perinteikästä ylikulutuspäivää (Earth Overshoot Day)! Global Footprint Networkin tekemän vuosittaisen laskelman perusteella loppuvuoden ihmiskunta elää velaksi, tältä vuodelta maapallon tuottamat uusiutuvat luonnonvarat on kulutettu loppuun. Ylikulutus on jo vanha perinne, joka on lähtöisin 1970-luvulta, jolloin ensimmäistä kertaa kulutus ylitti ensimmäistä kertaa maapallon uusiutuvien luonnonvarojen syntymistahdin ja maapallon kapasiteetin päästöjen käsittelemiseen.

 - Ylikuluttamalla maapallon resursseja saatamme tavoittaa nopeita taloudellisia voittoja juuri nyt. Pitkällä aikavälillä tämä on kuitenkin kestämätöntä ja vaikuttaa negatiivisesti myös maailmantalouteen, kertoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Miksi päättäjät eivät ole siis kiinnostuneita aiheesta? Oma arvioni on, että harva olisi valmis pudottamaan elintasoaan reippaasti, jotta kestävästi eläminen olisi mahdollista. Myöskään mikään yksittäinen taho ei rankaise siitä, että elämme yli varojemme. Miksi tästä ei rangaista tai miksei sitä säädellä? Koska ne jotka haluaisivat alentaa ihmisten elintasoa, eivät saa kannatusta. Asia on varmasti paljon moniulotteisempi, mutta uskoisin tämän olevan ongelman ydin. Eletään velaksi, yhteiseen pussiin.

Noin 80 prosenttia maailman väestöstä elää maissa, joissa eletään yli maapallon luonnonvarojen ja tällä hetkellä tarvittaisiin noin 1,5 maapalloa, jotta luonnonvaroja olisi riittävästi. Suomalaisten kulutus on 6,2 globaalia hehtaaria (gha) ja suomen luonnon tuottokyky eli biokapasiteetti on 12,2 globaalia hehtaaria henkilöä kohti. Suomen ekologinen jalanjälki on siis noin puolet Suomen biokapasiteetista, mutta maapallolla on keskimäärin 1,8 globaalia hehtaaria biokapasiteettia henkilöä kohti. Suomessa ei siis numerojen valossa eletä luonnonvarojen suhteen velaksi, mutta kokonaiskuva on karu. Suomalaiset tarvitsisivat kolme maapalloa, jotta luonnonvarat riittäisivät globaalilla tasolla.

Suomessa asuvien ei tarvitse siis huolehtia! Elämme omien varojemme mukaan, ja muille jää jopa yli. Ja jos haluamme ratkaista asian muualla, kuljetetaan vain ihmisiä Suomeen tarvittava määrä, jotta jokaisen maan kapasiteetti pysyy sallituissa rajoissa. Eikö niin?

Jos kuitenkin olet sitä mieltä että tämä perinne voitaisiin painaa unholaan, ympäristöministeri Ville Niinistön mukaan asiaa voi helpottaa asentamalla aurinkopaneeleita talojen katoille, käyttämällä sähköautoja, hankkimalla bioreaktoreita maatiloille ja suosimalla tai rakentamalla puurakenteisia kerrostaloja.

Tai sitten vaan vähentämällä kulutusta.

Lähde: WWF

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Arvostelu 4.00 (1 Ääni)

You have no rights to post comments

Perinteinen maailman ylikulutuspäivä tänään - 4.0 out of 5 based on 1 vote