Rauhanmerkki eli Peace -merkki

Rauhanmerkki eli Peace -merkki on yksi hippiliikkeen tunnetuimmista symboleista. Käsimerkkinä käytetään etusormen ja keskisormen avulla tehtyä V-kirjainta, jota näytetään kämmenpuoli katsojaa kohti. Sillä symboloidaan nimensä mukaisesti rauhaa, ja sitä käytetään muun muassa tapahtumissa, mielenosoituksissa, vaatteissa ja koruissa.

Peace -merkki eli rauhanmerkki

 

Rauhanmerkin historia

Merkin loi 21. helmikuuta 1958 ammatillinen suunnittelija ja taiteilija Gerald Holtom 4. huhtikuuta järjestettävälle marssille. Marssia olivat järjestämässä Direct Action Committee Against Nuclear War (DAC). Reitti oli 84 kilometriä pitkä, lähtö Trafalgar Square:sta, Lontoosta ja päättyi Atomic Weapons Research Establishment:iin, Aldermastoniin Englannissa. Aldermaston oli atomipommien kehittelypaikka, ja siksi otollinen sijainti marssin päättämiselle. Tapahtumassa Holtomin suunnittelema merkki oli hyvin esillä monissa banderolleissa sekä kylteissä, ja siksi päätyi moniin uutiskuviin ja tv:seen. Marssilla mukana ollut amerikkalainen ihmisoikeusaktivisti Bayard Rustin toi merkin Yhdysvaltoihin, käytettäväksi ihmisoikeusliikkeelle, joka oli keskittynyt väkivallattomuuteen. Vietnamin sodan riistäytyessä käsistä, protestoijat löysivät jo olemassa olevan merkin symboloimaan tarkoitusperiään.

Rauhanmerkki on yksinkertainen, ja sillä on varmasti osansa siihen miksi siitä tuli niin suosittu. Se oli helppo piirtää, ympyrä ja kolme sakaraa. Merkki on yhdistelmä lippuaakkosista (semaforeista) N ja D, eli Nuclear Disarmament (suom. ydinaseriisunta). Kirjain N saadaan lippuaakkosilla kun muodostetaan lipuista kirjain V väärin päin, eli lippujen kärkien osoittaessa vinosti noin 45 asteen kulmassa maata kohti. Kirjain D tehdään osoittamalla toinen lippu kohtisuoraan ylöspäin ja toinen kohtisuoraan alaspäin. Ympyrän Holton piirsi virallistaakseen merkin.

Symbolista ei pidetty kaikkien keskuudessa, varsinkaan niiden jotka olivat liikettä vastaan. Merkissä nähtiin rikkinäinen risti tai amerikkalaisen kananjalan jälki. Merkki otettiin käyttöön monissa eri tarkoituksissa, ja sen alkuperäinen käyttötarkoitus ei ollut enää niin tärkeä osa sanomaa. Hippiliike otti sen rauhan symboliksi ja Greenpeace otti merkin mukaan taisteluun luonnon puolesta.

1960 -luvulla Peace -merkistä tuli markkinointiväline, ja siitä tuli muotia, ja siksi muuttui monille merkityksettömäksi merkiksi, ainakin joksikin aikaa.

V -käsimerkin historia

V-merkki

Toisen maailmansodan aikaan Winston Churchill käytti V -merkkiä symboloimaan voittoa. Roomalainen numero V tarkoittaa numeroa 5, ja se sekä kirjain V olivat kumpikin toivon merkkejä sekä Briteille että langattomasti Ranskan vapaustaistelijoille. BBC:n "V for Victory" -kampanja yllytti ihmisiä maalaamaan kirjaimen V seiniin, osoittaakseen tukensa liittoutuneille ja lietsoakseen valtion vastaista toimintaa. Monia lähetyksiä monesti häirittiin, mutta sitten huomattiin että Beethovenin Viidennestä Sinfonian alusta löytyy myös morsekoodi V, kestoltaan kolme lyhyttä nuottia ja yksi pitkä. Tätä merkkiä rummutettuna alettiin käyttää BBC:n ohjelmien tunnuksena.

V -käsimerkki, eli "voitonmerkki", tehdään sulkemalla kaikki muut paitsi etusormi ja keskisormi kämmeneen, ja osoittamalla sormien muodostama V -kirjain kämmen kohti katsojaa. Isossa Britanniassa ja joissakin englanninkielisissä maissa kämmenselän näyttäminen merkkiä tehdessä on loukkaus. Yhdysvalloissa merkkiä ollaan näytetty perinteisesti kämmen katsojaa kohti, mutta nykyään sitä tehdään myös kämmenselkä katsojaa kohti, symboloimaan rauhaa. Itä-Aasiassa merkkiä käytetään pääsääntöisesti kämmen katsojaan päin näytettynä samassa merkityksessä.

Tästä kehittyi ajan saatossa merkki rauhalle Vietnamin sodan aikana.

 

Lähteet:

http://en.wikipedia.org/wiki/Hippie

http://fi.wikipedia.org/wiki/Hippiliike

http://www.answers.com/topic/v-sign

http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1725969,00.html

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Arvostelu 4.50 (1 Ääni)

You have no rights to post comments

Rauhanmerkki eli Peace -merkki - 4.0 out of 5 based on 1 vote