Säästä sähköä, luontoa ja rahaa tietokonetta käytettäessä

Tämä osa kertoo miten minimoida tietokoneen sähkönkulutus sitä käytettäessä.

 

Yleisiä ohjeita

Laitteet irti pistorasiasta

virtajohtoSammutetun pöytätietokoneen (ilman näyttöä) tai läppärin keskimääräinen virrankulutus tietokoneen ollessa kytkettynä pistorasiaan on noin 3-6 wattia. Yhdeksän sentin kilowattituntihinnalla vuodessa tietokoneen pitäminen jatkuvasti seinässä maksaa tällä hinnalla noin 75 senttiä (24 x 356 / 1000 x 0,09). Jos tietokoneeseen on liitetty lisälaitteita kuten tulostin tai näyttö, niiden kustannukset ovat suurin piirtein samat. Hinta ei siis päätä huimaa, mutta koko maailman mittakaavassa virrankulutus on tietenkin suuri. Siksi kannattaa hankkia katkaisimella varustettu jatkojohto tai vetää töpseli seinästä kun tietokonetta ei käytä.

Läppäriä käytettäessä kannattaa aina mahdollisuuden tullen poistaa koneesta akku ja käyttää pelkkää verkkovirtaa koneen käyttämiseen. Jos akun pitää kiinni, se kuluu vaikka laturi onkin koneessa kiinni. Läppärin käyttäminen akkuvirralla kuluttaa enemmän sähköä, sillä kaikkea virtaa joka akun lataamiseen käytetään, akku ei pysty hyödyntämään. Osa sähköstä siis hukkuu ja virrankäyttö kasvaa.

Windowsin virransäästötilat

Seuraavaksi käsittelemme Windows-koneen virransäästötiloja. Windows XP:n jälkeen termit menivät uusiksi, joten sekaannuksien välttämiseksi tässä ovat erot virransäästötilojen termien välillä.

Kun PC menee virransäästötilaan, jossa kaikki työt tallennetaan kovalevylle ja kone sammuu, termi Windows XP:ssä on Valmiustila, englanniksi Standby. Vastaavasti Windows Vistassa ja Windows 7:ssä samaa tilaa kutsutaan nimellä Lepotila, englanniksi Sleep.

Kun PC tallentaa kaiken käyttömuistiin eli RAM:iin, vähentää huomattavasti virrankäyttöä jättäen koneen kuitenkin päälle, termi Windows XP:ssä on Lepotila, englanniksi Hibernate. Windows Vistassa ja Windows 7:ssä termi on Horrostila, englanniksi Hibernate.

Seuraavissa ohjeissa käytetään Windows 7/Vistan nimeämistapaa näille toiminnoille.

virtanappiTietokoneen pitäminen lepotilassa vie virtaa noin 10-15 wattia. Valmiustila on nykyisissä koneissa mielestäni melko hyödytön ominaisuus. Lepotilassa tietokone sammuttaa kaikki tarpeettomat toiminnot ja siirtyy vähävirtaiseen tilaan, josta se palautuu käyttökuntoon muutamassa sekunnissa. Tietokone on edelleen siis päällä, mutta käyttää vähemmän virtaa.

Järkevämpi vaihtoehto on käyttää sen sijaan horrostilaa (hibernate) jolloin tietokone käyttää virtaa saman verran kuin sammutettuna. Erona oikeaan sammuttamiseen on se, että tietokone palautuu samaan tilaan lepotilasta herätessä kuin missä se oli ennen sinne menoa. Jos siis jätit selaimen ja tekstitiedoston auki, sekä musiikkisoittimen soimaan kun asetit koneen lepotilaan, kone palautuu takaisin samaan tilaan. Selain ja tekstitiedosto ovat auki, ja musiikkikappale jatkaa soimistaan samasta kohtaa kuin mihin se oli jäänyt. Kannattaa kuitenkin silloin tälloin sammuttaa kone oikeasti (Shut Down), sillä Windowsilla on tapana hidastua mitä kauemmin se on päällä sammuttamatta.

Windows-koneen virrankäyttö-ominaisuudet säätävät koneen virrankäyttöä. Windows 7:stä löydät virrankäyttöasetukset kirjoittamalla käynnistävalikon hakukenttään virrankäyttö (eng. Power Options). Windows 7:ssä oletusasetuksena on asetus "Tasapainotettu", joka sopii hyvin työpöytäkoneelle. Tietokone vähentää virrankulutusta ja suoritustehoa sen ollessa käyttämättömänä, mutta käytössä se toimii täydellä teholla.

Kannettavan tietokoneen omistajan virransäästöasetukset yleensä säätyvät automaattisesti. Kun kannettava tietokone on latauksessa, Windows 7:ssä virrankäyttöprofiilina "Tasapainotettu" on yleensä sopiva valinta. Kun kannettava on akkukäytössä, tila "Virransäästö" on yleensä paras vaihtoehto akkukestoa ajatellen. Yleensä läppäri osaa kaiken lisäksi säätää näytön kirkkautta automaattisesti sen mukaan onko kone verkkovirralla vai akkukäytöllä. Voit testata tämän vetämällä verkkovirtakaapelin pois kesken latauksen ja tarkkailemalla näytön kirkkautta.

Ohjeita edistyneille käyttäjille

Virtaa on mahdollista säästää alikellottamalla näytönohjainta ja prosessoria. Tosin nykyiset prosessorit osaavat säätää kellotaajuuttaan ja mahdollisesti virrankäyttöäänkin automaattisesti, mutta vanhemmilla prosessoreilla virransäästöä voi mahdollisesti pienentää. Sen sijaan näytönohjaimet tätä eivät tee. Näytönohjainten automaattiseen kellotaajuuden ja mahdollisesti jännitteensäätöön voi käyttää MSI Afterburneria tai RivaTuneria, jotka ovat hyvin samankaltaiset ohjelmat. Nämä ohjelmat osaavat säätää näytönohjaimen asetuksia riippuen siitä onko jokin 3D-kiihdytystä vaativa ohjelma auki.

MSI_afterburner

 


Edellinen: [3] Ympäristöystävällisen tietokoneen valinta

Seuraava: [5] Myyttejä tietokoneen sähkönkulutuksen pienentämisestä

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Arvostelu 0.00 (0 Ääntä)

You have no rights to post comments