Tupakoinnin lopettamisen hyödyt

tupakantumppiTupakointi tiedetään epäterveelliseksi elämäntavaksi, mutta kuinka epäterveellistä tupakointi on? Mitä hyötyä on tupakoinnin lopettamisesta?

Tupakoinnin lopettamisella on monia välittömiä hyötyjä, kuin myös useita pitkäaikaisia hyötyjä.

 

 

 

 

 

Tupakoinnin lopettamisen välittömät hyödyt

 • Tupakoinnin vuoksi kohonnut syke ja verenpaine alkavat laskea. Nämä vaikutukset alkavat näkyä jo kahdenkymmenen minuutin kuluttua tupakoinnin lopettamisesta.
 • Kahden tunnin kuluttua sykkeesi ja verenpaineesi ovat laskeneet lähelle normaalia tasoa.
 • Muutamassa tunnissa veren häkäpitoisuus alkaa laskea, joka vaikuttaa veren kykyyn kuljettaa happea
 • Käsien ja jalkojen lämpötila alkavat nousta. Saatat tuntea kuinka ne alkavat tuntua lämpimämmiltä.
 • Kahden tunnin kuluttua veren nikotiinitasot alkavat laskea, ja saatat kohdata vieroitusoireita. Yleisiä vieroitusoireita tässä vaiheessa ovat voimakkaat mielihalut, levottomuus, jännittyneisyys, tuskastuminen, väsymys tai nukahtamisvaikeudet ja lisääntynyt ruokahalu.
 • Tupakoitsijan sydänkohtauksen riski on noin 70 prosenttia suurempi kuin tupakoimattoman. Mutta jo 24 tunnin päästä sydänkohtauksen riski alkaa pienentyä. Vaikka riski on edelleen suurempi kuin ettet polttaisi, olet oikealla tiellä!
 • Vaikka maku- ja hajuaisti eivät ole elintärkeitä, tupakointi heikentää niiden herkkyyttä. Mutta jo muutaman päivän kuluttua viimeisestä tupakasta, maku- ja hajuaistit alkavat parantua.
 • Kolmen päivän kuluttua nikotiini on poistunut jo kokonaan elimistöstäsi! Valitettavasti tämä myös tarkoittaa sitä, että vieroitusoireet ovat myös pahimmat kolmen päivän kuluttua viimeisestä tupakasta. Mutta tämä onkin yksi merkittävimmistä kynnyksistä, jonka ylitettyäsi vieroitusoireet alkavat pikkuhiljaa hellittää.

Tupakoinnin lopettamisen pitkäaikaiset hyödyt

 • Muutamassa viikossa verenkierto parantuu, yskiminen ja limaneritys vähentyy ja hengitys alkaa kulkea paremmin. Kehosi alkaa myös toimia paremmin fyysisessä rasituksessa, kun keho alkaa toipua takaisin normaaliin tilaansa.
 • Muutamassa kuukaudessa keuhkot alkavat toimia merkittävästi paremmin.
 • Vuoden kuluttua tupakoinnin lopettamisesta sydänkohtauksen riski on puolittunut, ja 5-15 vuoden kuluttua lopettamisesta, sydänkohtauksen riski on samalla tasolla kuin niillä jotka eivät ole koskaan tupakoineet.
 • Kymmenen vuoden kuluttua riskisi sairastua keuhkosyöpään on pudonnut puoleen, ja myös muiden syöpien riski on pienentynyt.
 • Ihmiset jotka eivät tupakoi, elävät noin 14 vuotta pidempään kuin ne jotka tupakoivat. Jos siis lopetat tai vähennät tupakointia, parannat oloasi ja lisäät elinodotustasi.

Vaikka lopettaminen voi olla vaikeaa, toivottavasti tämä lista antoi lisää motivaatiota tupakoinnin lopettamiseen. Jokaisella meistä on omat haasteemme. Jos se on sinulle tupakointi ja sen lopettaminen, nyt olet paremmin perillä tupakoinnin lopettamisen hyödyistä! Omasta hyvinvoinnista kiinnostuminen kannattaa aina, ja jokainen askel kohti terveempiä elämäntapoja, oli se kuinka pieni tahansa, on askel oikeaan suuntaan. Jokainen tupakka, jonka jätät polttamatta, on hyödyksi sinulle, eikä sinun tarvitse väheksyä ponnisteluasi. Koskaan emme voi elää täysin terveellisesti, joten suo itsellesi myös ne asiat joissa et ole täydellinen. Tärkeintä on, että olet kiinnostunut menemään oikeaan suuntaan, ja luit tämän artikkelin!

Lähteet: HealthLine, Cancer.gov, Wikipedia

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Arvostelu 4.08 (6 Ääntä)

Kommentit  

#1 STUMPPI 09.05.2014 12:01
Kukapa ei haluaisi tästä myrkkykäärylees tä päästä irti :( Helpommin sanottu ja ajateltu, kuin tehty. :-x

You have no rights to post comments

Tupakoinnin lopettamisen hyödyt - 4.0 out of 5 based on 6 votes