Timanttiplaneetta Lucy

Vuonna 2004 astronomit julkaisivat löytäneensä Lucyn, tekniseltäSininen timantti nimeltään planeetan BPM 37093, joka painaa 10 miljardia triljoonaa triljoonaa karaattia.

Lucy 50 valovuoden päässä oleva vanha tähti, eli nykyinen valkoinen kääpiö, joka on nyt on kristalloitunutta hiiltä eli timanttia. Tähden polttoaineen loputtua, jäljelle jäänyt kuuma hiilinen ydin puristuu kasaan sellaisella voimalla että siitä syntyy timantti. Nyt siis Lucyn sisällä on 4000 km halkaisijaltaan oleva timantti. Nimen Lucy planeetta sai astronomeilta Beatelsien kappaleen "Lucy in the Sky with Diamonds" mukaan.

Tällä hetkellä suurin Maasta löydetty timantti on 546 karaatin painoinen "Golden Jubilee", joka löytyi vuonna 1985 Afrikassa sijaitsevasta Premier Mine -kaivoksesta. Universumin suurin tunnettu timantti on siis aivan omissa sfääreissään. Lucyn arvoa lienee turha lähteä mittaamaan rahassa, koska Golden Jubileen arvon on arveltu olevan 4-12 miljoonan yhdysvaltain dollarin haarukassa. Mutta ei hätää, myös Aurinkokunnassamme pääsemme nauttimaan isommista timanteista viimeistään 5 miljardin vuoden päästä, kun oma Aurinkomme sammuu josta tulee astronomien mukaan myös silkkaa timanttia.


Lähteet:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/3492919.stm

http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Jubilee

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Arvostelu 0.00 (0 Ääntä)

You have no rights to post comments