Arktinen merijää sulaa kokonaan muutaman vuoden sisällä

Tänä kesänä arktinen merijää on sulanut ennätyksellisen nopeasti, noin yksi kuudesosa jäästä on sulanut vuoden kuluessa. Tämän vuoden muutos on ollut paljon nopeampaa kuin ennustettu, ja asiantuntija-arvion mukaan neljän vuoden päästä kaikki arktinen jää on jo sulanut.

Syynä ennätykselliseen jääpeitteen vähenemiseen pidetään ilmastonmuutosta. Vaikka jääpeitteen tilavuus vaihtelee vuosittain, nyt tapahtunut romahdus jääpeitteen tilassa on hälyttävä.

Guardianin haastatteleman Peter Wadhamin mukaan käynnissä on "globaali katastrofi", ja hän haluaakin nyt nähdä oikeita toimia ilmaston lämpenemistä vastaan. Wadhamin mukaan nyt ei enää riitä muutaman vuosikymmenen tähtäimellä tehdyt suunnitelmat ilmastomuutoksen pysäyttämiseksi, vaan on toimittava heti ja pyrittävä löytämään uusia tapoja hidastaa ilmastonmuutosta.

Jään sulamisen seuraukset ovat arvaamattomat. Siihen on sitoutunut suuri määrä metaania viimeisimmän jääkauden jäljiltä, ja se vapautuisi ilmakehään merijään sulaessa. Metaani on hyvin tehokas kasvihuoneilmiötä nopeuttava kaasu, joka vauhdittaisi ilmakehään päästessään ilmastonmuutosta entisestään.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Arvostelu 0.00 (0 Ääntä)

You have no rights to post comments