IPCC:n raportti: Keskilämpötila voi nousta jopa viisi astetta

jaatikkoMaapallon keskilämpötila saattaa pahimmillaan nousta viisi astetta vuosisadan loppuun mennessä, jos kasvihuonepäästöt kasvavat nykyisellä vauhdilla. Rajuja kasvihuonepäästöjen vähentämistä vaaditaan, jotta kansainvälisesti asetettuun tavoitteeseen kahden asteen noususta päästäisiin. Jos kasvihuonepäästöt saataisiin nopeaan laskuun jo vuoteen 2020 mennessä, lämpötila silti nousisi noin asteen.

Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n uusimman raportin ensimmäinen osa on hyväksytty ja julkaistu IPCC:n kokouksessa Tukholmassa, ja se varoittaa aiempaa vakavammista ilmastonmuutoksen seurauksista. Raportti kertoo lämpötilan nousun lisäksi muun muassa siitä, kuinka meren pinta voi nousta jopa 82 senttiä vuoteen 2100 mennessä. Raporttia on tehty neljä vuotta, ja sen tekemiseen on osallistunut tuhansia tutkijoita eri puolilta maailmaa.
 
Raportti kertoo myös vuosina 2001-2011 Grönlannin jäämassa pienenneen vuosittain kuusi kertaa niin nopeasti, kuin edellisen kymmenen vuoden jaksolla. Antarktiksella jään suli viisi kertaa niin nopeasti.

Argumentit ilmastonmuutoksen kuvitteellisuudesta perustuvat useasti faktoihin maapallon ilmakehän lämpenemisen epätasaisuudesta, mutta nyt julkaistussa raportissa huomautetaan että yli 90 prosenttia maapallon lisääntyneestä ilmastoenergiasta on varastoitunut meriin. Tämä selittää osaksi sen, miksi ilmakehän lämpeneminen ei etene tasaisesti.

- On tärkeää tiedostaa, että ilmakehän lämpeneminen on ainoastaan yksi merkki ilmastonmuutoksesta. Nyt meillä on syvällisempää tietoa myös merien merkityksestä, kertoo Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja ja Suomen IPCC-ryhmän puheenjohtaja Petteri Taalas.


Lähde: IPCC:n raportin ensimmäinen osa

Kuvan lähde: oskar73

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Arvostelu 5.00 (1 Ääni)

Kommentit  

#1 Mari 15.02.2014 18:30
Jospa sitä pikkuhiljaa alettaisiin ymmärtämään, että totta se on...

You have no rights to post comments

IPCC:n raportti: Keskilämpötila voi nousta jopa viisi astetta - 5.0 out of 5 based on 1 vote