Otsonikerros palautuu 40 vuodessa

Tuoreen havainnon mukaan otsonikerroksen heikentyminen on onnistuttu estämään ja sen tila paranee hitaasti. Päästöt ovat pienentyneet noin 98 prosenttia, kiitos kansainvälisen Montrealin pöytäkirjan.

Kestää arviolta 40 vuotta jotta otsonikerros paranee 1980-lukua edeltäneelle tasolle, kertoo World Meteorological Organization (WMO). Viimeisen vuosikymmenen aikana otsonikerroksen tila on seisahtunut, se ei ole heikentynyt muttei parantunutkaan. Nyt kuitenkin otsonikerrokselle haitallisten kaasujen Antarktiksen ilmakehässä on huomattu vähenevän noin prosentilla vuodessa.

Reikä otsonikerroksessa oli tämän vuoden syyskuussa pienempi kuin vuonna 2011, mutta suurempi kuin vuonna 2010 kerrotaan WMO:n lehdistötiedotteessa.

Syy päästöjen pienentämiseen on kansainvälinen Montrealin pöytäkirja, jonka hyväksymisestä tulee kuluneeksi 25 vuotta. Sopimuksen tarkoitus on pienentää otsonikerrosta heikentävien aineiden kauppaa, käyttöä ja tuotantoa. Kolme vuotta sitten siitä tuli ensimmäinen ilmastosopimus, jonka ovat ratifioineet kaikki maailman maat.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Arvostelu 0.00 (0 Ääntä)

You have no rights to post comments