Voiko kissan puremasta joutua sairaalaan?

Kissa
Kuvan lähde: Marina Avila

Vaikka kissat ovatkin mitä veikeimpiä eläimiä, niiden puremiin liittyy todellinen terveysriski. Uuden tutkimuksen mukaan, jopa joka kolmas kissan puremasta lääkärissä käynyt joutuu sairaalahoitoon.

The Journal of Hand Sugeryssä julkaistun tutkimuksen mukaan sairaalahoitoon joutuneista jopa kaksi kolmasosaa tarvitsi leikkauksen, jotta pureman aiheuttama tulehdus voitiin puhdistaa kunnolla.

Mutta miksi kissan purema on näin paljon vaarallisempi kuin vaikkapa koiran?

Koiran hampaat ovat tylsemmät, joten ne eivät yleensä pureudu yhtä syvälle, mutta jättävät suuremman haavan pureman jälkeen

kertoo Brian Carlsen, Mayo Clinicin plastiikkakirurgi ja ortopedinen käsikirurgi. Kissan hampaat ovat terävät ja ne voivat tunkeutua syvälle kudokseen, levittäen bakteereja syvemmälle käteen.

Todellisuudessa kissan puremat ovatkin aiheuttaneet suurta vahinkoa, kuten USA Todayn haastatteleman Dawn Bothunin tapauksessa. Kun viikko oli kulunut hänen kissansa aiheuttamasta puremasta, Bothun hakeutui sairaalaan koska ei pystynyt enää liikuttamaan rannettaan, vaikka olikin puhdistanut haavaa päivittäin. Kokonaisuudessaan hän vieraili sairaalassa noin kaksi kuukautta, ja kahden viikon ajan hänelle tehtiin joka toinen päivä leikkaus, jossa hänen haavaansa puhdistettiin. Koko hoidon hinnaksi tuli 150 000 $.

Kaikki puremat eivät ole vaarallisia, mutta erityisesti jänteisiin tai niveliin kohdistunut purema voi olla todella ongelmallinen, sillä bakteerit pääsevät kasvamaan paremmin niissä.

Se voi näyttää viattomalta haavalta, mutta peukalosääntö on käydä lääkärissä jos kissa puri kättäsi.

kertoo Dr. Carlsen.

Oletko sinä joutunut koskaan käymään sairaalassa kissan pureman vuoksi? Kommentoi alla!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Arvostelu 4.25 (4 Ääntä)

Kommentit  

+1 #2 Ketoneilikka 15.02.2014 10:52
Jep, puutuin kahden kissani tappeluun tarttumalla raivoavaa eläintä ja täysin sekaisin ollut kissa kääntyi ja puri mua oikeaan käteen (sormia ja kämmentä) pahasti. Hain välittömästi antibioottikuur in tervarista (tiesin, että tuontasoinen kissanpurema aiheuttaa 0.99 todennäköisyyde llä rajun tulehduksen). Sattui vaan sit niin huono tuuri, et kyseessä oli joku superharvinaine n bakteeri eikä se alunperin määrätty antibiootti auttanutkaan... vissiin about viisi päivää myöhemmin mulla oli kaksin- tai kolminkertaisek si turvonnut punainen handu ja verenmyrkytysva na nousemassa iloisesti kohti sydäntä. Oli sen verran raju tilanne et pistivät sairaalaan muistaakseni kolmeksi päiväksi tiputukseen.
#1 Kissanystävä 15.02.2014 05:26
Ei minulle, mutta miehelleni kävi noin. Ranteen kohdilta kissa puri, ja muutaman päivän jälkeen ranne alkoi näyttämään siltä, että parempi sitä oli mennä lääkäriin näyttämään. Siellä haavaa kuulemma puhdisteltiin ja tulehtunutta kudosta poistettiin.

You have no rights to post comments

Voiko kissan puremasta joutua sairaalaan? - 4.3 out of 5 based on 4 votes