Yleisiä ohjeita vähävirtaisen ja energiatehokkaan tietokoneen valintaan

Tämä osa on suunnattu peruskäyttäjälle, joka on hankkimassa uutta tietokonetta. Tietokoneen hankkimista käsitellään tässä ensimmäisessä osassa virrankulutuksen näkökulmasta.

Virrankulutus

windmill

Sähkölaitteiden tehoa mitataan wateissa (W), niin myös tietokoneiden. Tavallinen hehkulamppu voi olla teholtaan 60 wattia ja tietokoneen virtalähde on nykyään monesti teholtaan 400 wattia tai enemmän. Watin hahmottamista helpottaa se, että esimerkiksi 400 wattia voisi tarkoittaa noin 40 kg:n painavan esineen nostamista metrin korkeuteen sekunnissa. Tämä on hyvä muistaa kun puhutaan muutamista wateista, jotka tuntuvat yleensä mitättömiltä, mutta lukujen taakse piiloutuukin yllättävän suuria työmääriä. Vielä pienemmiltä luvut tuntuvat muutettuina rahaksi, sillä 1000 watin tehoinen laite, eli 1 kilowatin (kW) tehoinen laite, käytettynä tunnin ajan käyttää virtaa 1 kilowattitunnin (kWh). Tällaisen laitteen käyttäminen 9 sentin tuntihinnalla maksaisi siis 9 senttiä. Sähkö on siis todellisuudessa käsittämättömän halpaa. Vaikka sähkö on halpaa, se ei tarkoita sitä että planeettamme kannalta ylimääräinen sähkönkulutus olisi kestävää kehitystä.

Uuden tietokoneen hankkiminen

Jos tietokonetta ei ole vielä hankittu tai sitä ollaan päivittämässä, virrankäytön kannalta kannettava tietokone on ehdottomasti parempi valinta kuin pöytäkone. Kannettava tietokone kuluttaa virtaa huomattavasti vähemmän kuin pöytäkone, monesti voidaan puhua jopa yli 50 %:a pienemmästä virrankulutuksesta. Kannettavia löytyy niin peruskäyttöön kuin vaativampaankin käyttöön, mutta pelikäyttöön tai muuhun koneelta paljon tehoa vaativaan käyttöön pöytäkone ajaa asiansa paremmin.

Pöytätietokonetta hankkiessa huomio kannattaa kiinnittää näyttöön ja koneen tehokkuuden valintaan. Näytöksi kannattaa valita ehdottomasti littunäyttö eli LCD-näyttö, joka käyttää noin 70 %:a vähemmän sähköä kuin kuvaputkinäyttö (17-tuuman monitori: LCD-näyttö 25 wattia, kuvaputki 80 wattia).

crt-monitorilcd-naytto

Ylhäällä CRT- eli kuvaputkinäyttö ja alhaalla LCD-näyttö.

Lähde: EHow


Seuraava osa: [2] Koneenkokoajan ohjeita vähävirtaisen ja energiatehokkaan tietokoneen valintaan

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Arvostelu 0.00 (0 Ääntä)

You have no rights to post comments