Ylen elävän arkiston hipit

Yle elävä arkisto - Hipit

Pitkätukat parturiin

Ylen Elävästä arkistosta löytyy mielenkiintoisia pätkiä hippiaatteen kultavuosilta.

Suorastaan huvittavaa on huomata suhtautuminen miesten pitkätukkaisuuteen, ja ymmärtää kuinka vähän aikaa sitten Suomessa oltiin sangen konseratiivisia ulkonäköseikkoja kohtaan (ja miksei nykyäänkin). Tuppaa naurattamaan haastattelu jossa parturin käsittelyyn kutrinsa antanutta miestä tentataan miksi hän alunperinkään kasvatti pitkän tukan. Kuulemma poikia luultiin välillä tytöiksi, mutta he uskovat suosionsa tyttöjen keskuudessa lähtevän taas nousuun kun tukka lyhenee miehekkäisiin mittoihin.

Katso video tästä: Pitkätukat parturiin

Those Lovely Hula Hands

Yltiörennosta musiikista vastaa Those Lovely Hula Hands, joiden esitys tulvii sellaista lapsenmielisyyttä ja välittömyyttä hyvällä tavalla, jota ei nykyään enää näe. Those Lovely Hula Handsin esityksestä muistuu mieleen Beatlesien esiintymistapa julkisuudessa, joka oli veijarimainen ja pilaileva, he eivät ottaneet itseään vakavasti. Tämän jälkeen musiikkirintamalla en ole nähnyt yhtäkään bändiä tai artistia joka voisi yhtä vapautuneesti esiintyä lavan ulkopuolella. Luultavasti nykyiset levytyssopimukset sanelevat tiukasti mitä suustaan saa päästää ja millaista imagoa luoda. Mutta tässä Those Lovely Hula Hands Ylen elävästä arkistosta:

Video: Those Lovely Hula Hands viihdyttää

Jatkoaika

Yleisestä suhtautumisesta hippeihin kertoo Jatkoaika -ohjelman pätkä, jossa Tv- ja radiolegenda Niilo Tarvajärven poika Jaakko Tarvajärvi kertoo lähtevänsä Kaliforniaan opiskelemaan televisio- ja radioalaa. Keskustelun ja kuvan ulkopuolelta haastattelija Lenita Airisto kysyy että "Ei kai vain San Franciscoon?" Tarvajärvi vastaa että ei sinne, Kaliforniaan, mutta aikoo käydä sielläkin, koska "tuntuu aika hyvältä paikalta tällä hetkellä." Airisto hämmästyy, ja sanoo että siellähän nämä hipit ja kukkaiskansa ovat. Tarvajärvi sanoo että eihän niissä mitään vikaa ole. Tämä reaktio kertoo hyvin millainen ilmiö hippeys oli Suomessa 60-luvulla.

Video (valitse 3. video, eli alin): Jatkoaika pui hippiaatetta

Muut video- ja ääninauhat

Elävä arkisto tarjoaa myös monia muita mielenkiintoisia pätkiä 60-luvun Suomesta hippiaatteeseen suhtautumisesta sekä sen historiasta. Arkistosta löytyy muun muassa video Jukka Kuoppamäen Kukkasen Valta -kappaleesta esitettynä Helsingin Perunatorilla vuonna 1967, ote Tampereen Pop-teatterin ryhmän Hair-musikaalin esityksestä psykedeelisen valoshown kera vuodelta 1971, äänipätkä radiotoimittaja Juha Virkkusen haastattelemista hipeistä Helsingissä vuonna 1967.

Muut videot Elävässä arkistossa: Hippejä, poppareita ja nuorisoidoleita

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Arvostelu 0.00 (0 Ääntä)

You have no rights to post comments