Ympäristöystävällisen tietokoneen valinta

Tämä osa kertoo tietokoneen osien tai koko tietokoneen valitsemisesta ympäristöystävällisyyden näkökulmasta. Ympäristöystävällisyydellä tarkoitetaan tässä kestävän kehityksen kannalta edullisia tuotteita, joiden valmistusprosessissa on otettu huomioon tuotteen ympäristöjalanjälki.

Tietokoneen hankinta

Ympäristöystävällisin valinta on hankkia käytetty tietokone, jos oletetaan virrankulutuksen olevan jokseenkin samalla tasolla tai pienempi kuin uudessa. Myös vanhan koneen osien päivittäminen on useasti varteenotettava vaihtoehto, riippuen koneen iästä. Tietokoneliikkeet päivittävät pienestä maksusta uusia osia vanhan koneen sisälle.

Merkit sen kertovat

Samaan tapaan kuin virtapihiä tietokonetta valitessa, ympäristöystävällisen tietokoneen valinnassa kannattaa kiinnittää huomio merkkeihin. Tällaisia merkkejä ovat Joutsenmerkki ja EU-kukka. Nämä merkit kertovat samasta asiasta, tuotteen ympäristöystävällisyydestä koko niiden elinkaaren huomioiden.

http://www.ymparistomerkki.fi/kuluttajille/kuukauden_tuote/elokuu_-_tietokoneet_ja_tulostimet/

http://www.eco-label.com/finnish/

EU_Ecolabel_new_logojoutsenmerkki

Toinen tapa tutkia tuotteiden ympäristöystävällisyyttä on Guide to Greener Electronics -mittari. Vuosittain Greenpeace tutkii suurimpien elektroniikkayritysten ympäristöystävällisyyttä, kiinnittämällä huomion yritysten toimintatapoihin tuotteita valmistettaessa. Lista päivitetään vuosittain.

guide_to_greener_electronics_greenpeace

http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/toxics/electronics/how-the-companies-line-up/

Tietokoneen hajotessa - kierrätä

kierratysTietokoneromu (SER-jäte) ei kuulu tavalliseen jätteeseen tai kaatopaikalle. Tietokoneet sisältävät monia myrkyllisiä osia ja jotkin osat ovat ongelmajätettä. Tietokoneromun oikea paikka on sähkö- ja elektroniikkajätteen kierrätyspisteet. Mielestäni tietokoneiden ja elektroniikan kierrätys on edelleen tehotonta, vaikka nykyään tällaisen jätteen kierrättämisestä vastaavat niiden valmistajat ja maahantuojat. Täysin toimivia laitteita romutetaan, eikä kierrätetä, koska niille ei ole enää käyttöä. Myy vanha tietokoneesi tai lahjoita se jollekulle, koska muuten siitä tulee todennäköisesti jätettä.

Voit myydä tai lahjoittaa laitteita esimerkiksi
Huuto.netissä
Keltaisessa Pörssissä tai
Hippejen Basaarissa

Yksi vitsaus ovat pienet viat, joiden takia koko laite laitetaan jätemyllyyn. Tarkista siis tietokoneen hajotessa mitä on oikeasti hajonnut, jottet heitä arvokasta laitetta menemään. Tietokone hajoaa harvoin kokonaan, eikä uusien osien vaihtaminen ole kallista.

Jos tietokoneesi tie päättyy, lähimmän kierrätyspisteen voit käydä etsimässä osoitteesta http://www.kierratys.info/.


Edellinen: [2] Koneenkokoajan ohjeita vähävirtaisen ja energiatehokkaan tietokoneen valintaan

Seuraava: [4] Säästä sähköä ja rahaa tietokonetta käytettäessä

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Arvostelu 0.00 (0 Ääntä)

You have no rights to post comments