Tervetuloa! Hipit.fi:n foorumi on ekologisuudesta, rakkaudesta ja vapaudesta kiinnostuneiden kotifoorumi.
Osallistu keskusteluun ja tutustu uusiin ihmisiin luomalla tunnus! :)


Jos olet jo foorumilainen, voit kirjautua sisään tästä:

Tunnus: Salasana:

Uusimmat artikkelit

Ilmastonmuutos suomalaisen näkökulmasta

Indonesian poliisi hävitti puoli tonnia marihuanaa polttamalla - lähiseutu pöllyissä

Ensimmäistä kertaa 40 vuoteen maailmantalous kasvoi, hiilidioksipäästöt eivät

NASA: ilmastonmuutos minuutissa

Iso-Britannia: Aurinkoenergia kasvoi 94%, uusiutuva energia ohitti ydinvoiman

Projekti Vehree. - 2

Maria

 • Vieras
Vs: Projekti Vehree.
« Vastaus #15 : 22. Huhtikuuta 2017 klo 21:30 »

Vau joku tollanen sitruspuu ois kyl hieno! Pitääkö niistä laittaa vaan ne hedelmän siemenet (vai siemen?) multaan ja oottaa vai onks jotain liotusjuttuja niinku avokadojen kanssa?

Täälläkin näkyy jo jotain pienen pieniä vihreitä pisteitä kurkistavan mullan seasta.  ;D
Kirjattu

fårad

 • Vieras
Vs: Projekti Vehree.
« Vastaus #16 : 22. Huhtikuuta 2017 klo 22:04 »

Joo, laitoin vain suoraan purkkiin siemeniä, kaks on jo esillä ja voi olla että loputkin itää jossain kohti. Ei tarvita mitään käsittelyj. Multa pidetään kait kosteana, mutta mulla kyllä kuivahti myös välillä. Aika pitkään ehti olla tuolla mullassa, ennenkuin lähti. Oon kyllä noi avokadotkin saanut kasvamaan ihan vaan laittamalla siemenen multaan :)
Meillä on tuolla ympäristöekologian laitoksella luokkahuonees semmone sitruspuu, ehkä just verigreipi, joka on ainakin kolme metriä jo :) Kasvanut kattoikkunaan asti.
Kirjattu

Maria

 • Vieras
Vs: Projekti Vehree.
« Vastaus #17 : 22. Huhtikuuta 2017 klo 22:15 »

Okei täytyypäs kokeilla! :)
Kirjattu

Maria

 • Vieras
Vs: Projekti Vehree.
« Vastaus #18 : 05. Toukokuuta 2017 klo 23:01 »

Tänne on nyt jostain ilmestyny kauheesti kirvoja tms öttiäisiä ruusuun. Hengaillu nyt joku kolme päivää tossa nupussa. Joskus kuullu jonku vinkin et vois mäntysuopaliuoksel myrkyttää niitä mut en mä raaski... Ei kai noista mitään haittaakaan oo? Tai sit vaan istutan sen suosiolla jonnekki ulos, alkais ehkä pikkuhiljaa olee sopivan lämmintä.  :)

Sit ois taas uusii siemenii kasvatettavaks, timjamii ja ruohosipulii jeejee  :)
« Viimeksi muokattu: 05. Toukokuuta 2017 klo 23:12 kirjoittanut Maria »
Kirjattu

fårad

 • Vieras
Vs: Projekti Vehree.
« Vastaus #19 : 06. Toukokuuta 2017 klo 08:53 »

Käy keräilee leppiksii niihin pensaisiin laiduntamaan kirvoja?
Kirjattu

fårad

 • Vieras
Vs: Projekti Vehree.
« Vastaus #20 : 07. Toukokuuta 2017 klo 18:38 »

   
Palstapaikka on nyt olemassa ja jokunen purkki esikasvatteluita myös. Isommat muovipurkit dyykattiin hautausmaan roskikselta.. Jajuu, epäpyhää käytöstä, mutta jospa tarkoitus pyhittää keinot. Elämän ja materian kiertokulkua ja sillee  :D
Kirjattu

Maria

 • Vieras
Vs: Projekti Vehree.
« Vastaus #21 : 07. Toukokuuta 2017 klo 22:14 »

Ai sisälle leppäkerttuja...? Hmmm...  ;D Vai meinasitko et istuttaa ulos ja sit leppäkerttuja?

Kiva et sait ton palstapaikan! Hautausmaalt on ihan ok viedä roinaa...

Olin joskus puutarhahommis siel nii jengi löys ihan kivoi vanhoi lyhtyi yms ja ylimääräsii kukkiiki sai viiä himaan. Ite uskalsin just ja just yhen kukan ottaa ku ei ollu kenenkään haudalla käyny...  ;D Olin vähän säikky tai herkkä noille jutuille sillon ja muistan et ku erosin kirkost just ennen ku alotin siel nii eka palkka oli hassusti sattumalta ns pedon luku nii mietin et mikäs läppä tää nyt on... Joo vähä ot mut tuli vaa mielee.  ;D
« Viimeksi muokattu: 07. Toukokuuta 2017 klo 22:17 kirjoittanut Maria »
Kirjattu

fårad

 • Vieras
Vs: Projekti Vehree.
« Vastaus #22 : 07. Toukokuuta 2017 klo 22:28 »

Aijoo, mä jotenkin automaattisesti aattelin ruusut pihalla oleviksi. Onhan sitä kaikkee neemöljyä ja chilisekoitusta, millä voi kans suihkutella kasveja.

Olin kans pari kesää hautausmaalla, Honkanummen hautausmaalla (myöskin mun kirkosta eroaminen sattui niihin aikoihin kun siel puuhastelin ;D). Siellä oli sama homma, että ylimääräisiä kukkia sai viedä ja noit purkkeja tuli törkeesti silloin kun istuteltiin kukkia. Noi meidän purkit ovat varmaan ihan omaisten pääsiäiskukkien purkkeja :)  ...kylhän siin vähän tuli sniikki olo, kun tuo toinen siel roskikses sukelteli keskel päivää hautausmaan laidalla :D
Kirjattu

Maria

 • Vieras
Vs: Projekti Vehree.
« Vastaus #23 : 07. Toukokuuta 2017 klo 23:10 »

Se oli kyl ihan kivaa duunii, ainakin ite tykkäsin! Varsinkin aurinkoisel sääl oli parasta. Mut ne aikaset aamuherätykset oli kyl vähän... Nihkeitä.  ;D

Paljonko tommonen palsta kustantaa? Näyttää suht isolta, kuvittelin aluks et puhut semmosesta siirtolapuutarhatilkusta.
Kirjattu

fårad

 • Vieras
Vs: Projekti Vehree.
« Vastaus #24 : 07. Toukokuuta 2017 klo 23:26 »

Mä tykkäsin myös sadesäistä, kun siellä hautausmaalla oli jotenkin niin hiljaista ja kaunista :D

Joo ei toi koko pituudeltaan ole meidän. Mun kamera on niin tehoton, että seuraava merkkikeppi ei näy, mutta meil on tosta semmonen 13 m x 8 m eli 104 neliömetriä (n. 1 aari). Täällä Lahes on tommonen systeemi, että se kuka vuokraa näitä, kääntää maan syksyisin, ja keväälläkin se möyhii sen vielä koneella tässä jossain kohti kun maa vähän sulaa, niin siksi toi on yhtä pötköö kuvassa.

Tommosella kaistalla on sitten eri viljelijöiden tilkut mitkä muodostuu sitä mukaan, kun muotoillaan ja istutellaan omat palstat. Siinä on se ikävä homma, ettei voi monivuotisia kasveja laittaa, mutta toisaalta tulee ainakin maa käännettyä kunnolla vuosittain, niin ei kasva umpeen. On myös semmosii tilkkuja, joita ei käännetä, mutta ne on aika heinittyneitä usein.

Osaks varmaan ton kääntöhomman vuoksi täällä on vuokra aika korkee, eli 45€/aari/kausi. Oisko meillä Helsingissä ollut n. 15-20 €/aari/kausi, en ihan tarkkaan nyt muista, mutta vähemmän se oli, ja vesi tuli vesijohdosta. Helsingis Elontiellä niitä palstoja ei möyhitty, paitsi jos tilas jonku erikseen kääntämään sen maan. Tykkäsin kyllä enemmän Helsingin systeemistä, mutta ehkä tästäkin jotain tulee :)
Kirjattu

Maria

 • Vieras
Vs: Projekti Vehree.
« Vastaus #25 : 09. Toukokuuta 2017 klo 22:24 »

Okei! Vois kyl harkita tollasta jos ei kerta oo ton kalliimpaa..  :) Jotenkin kuvittelin et ne maksais joku 30-50 e/kk tjsp, en tiiä mistä moinen käsitys et ne ois vähän kalliimpia.

Hautausmaan duuni ois sellast mitä jaksais tehä koko loppuelämän jos ne työajat ois vähän joustavammat. Kun olihan se tavallaan aika raskasta ja ei ainakaan mulle mikään ihanteellisin rytmi. Ehkä sitä joku kesä jaksaa taas mennä sinne.  :) On kyl totta et siel on tosi kaunista ja ihanan rauhallista... Muistan et mul tuli joskus jotain ihan ihmeellisen hyvii fiiliksii välil ku sai rauhas niit kukkia nyppiä tai kastella ja vaa keskitty siihen mitä tekee ja ihmetteli luontoo ja mietiskeli kaikkee yms. Pensaitten kitkeminenki oli jotenki tosi terapeuttista puuhaa.  ;D Sateelki oli joo välil kivaa ku tuli nii raikasta ja tykkään kyllä sateestakin, mut se jos sato koko päivän ja viel rankasti nii oli kyl... Noh,  vois sanoo et se tuntu ihanalta ku pääs sisälle lämmittelee ja vaihtaa kuivat vaatteet!  ;D

Puutarha-ala ois muutenkin tosi jees, mut Suomes duunipaikat talvisin vähän harvassa. Mut onneks sitä voi ihan omaks iloksi tehä tälleen kesäsin. :)
« Viimeksi muokattu: 09. Toukokuuta 2017 klo 22:29 kirjoittanut Maria »
Kirjattu

fårad

 • Vieras
Vs: Projekti Vehree.
« Vastaus #26 : 10. Toukokuuta 2017 klo 04:35 »

Voi olla myös että muistan hinnan väärin tai ne vaihtelee sielläkin paikallisesti, mutta viime vuonna otettiin puol aaria 30 eurolla, ja oli se kuitenkin kalliimpi, mitä elontiellä meillä oli hinta koko aarista, niin oisko ollut sen parikymppiä tai 25 ainakin pari vuotta sitten vielä. Eiköhän ne hinnat jostain löydy.

Joo, hautausmaahomma oli raskasta myös, tuli nukuttua välillä koko päivä helposti työajan jäkeen. Osapäiväsoppari olis voinut olla ihan sopiva juttu, mutta ei semmosella varmaan olis ns. omilleen päässyt. Ai hitsi että kun olis se perustulo ja vois vapaammin tehä niitä näitä pikkuhommia.
Kirjattu

Auringon

 • Kukkaishippi
 • ****
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 474
Vs: Projekti Vehree.
« Vastaus #27 : 10. Toukokuuta 2017 klo 11:58 »
 • Tykkää (0)

 • Kaveri käy istuttelee perunaa ja sipuu lii vähän sinne jä tänne stadissa - ei ketään kiinnosta mitä siellä kasvaa, mutta tiedän että joillakin vuokrapalstoilla käy pikku vandaaleja ja isompakin rosmoja. Musta se on ihan hyvä systeemi jos nyt jossain asuu niin lähimpään penkkaan heittää jotain ja saa joko jotain satoa tai ei - hajauttamalla kuin sijoittamalla saa varmiten hyvän sadon :) Kannattaako maksaa...
  Kirjattu

  fårad

  • Vieras
  Vs: Projekti Vehree.
  « Vastaus #28 : 10. Toukokuuta 2017 klo 14:01 »

  Noi pellot on luomuserfikaatissa, samoin muistaakseni Elontiellä oli rajoitukset että mitään myrkkyjä ei saa laittaa..johku kunnan kukkapenkkeihin saatetaan sen sijaan jotain myrkkyjä laittaakin ja koirat lannoittaa omilla eritteillään.

  Meidän perheelle toi on harrastus, vähän kuin oma piha jossa puuhastella ja pääsee vähän tuulettumaan kivassa maisemassa. En mä tästä meidän naapurissa olevasta palstapaikasta ole halunnut vuokrata, kun se on tossa vieressä ja samat ihmiset pyörii siellä mitä tässä talon pihallakin. Tuolla kauempana on vähän kuin kävis lomalla :D

  Eli oon ihan tykännyt, vaikka raha on aika iso. Kuitenkin paikka lopulta antaa vähän kaikenlaista ja virkistää. Tykkään että saa möyriä mullassa usemman tunnin ja tuntuu kivalta nähdä miten omat istutukset lähtee tai ei lähde kasvamaan. Rahaan sisältyy maan käätäminen, ja hevosenlantaa  ja hiekkaa on pellon reunalla kasat, mistä saa hakea. Vilkkaammissa palstapaikoissa on myös pientä yhteisöllisyyttä kivan puuhan parissa.
  Kirjattu

  Auringon

  • Kukkaishippi
  • ****
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 474
  Vs: Projekti Vehree.
  « Vastaus #29 : 10. Toukokuuta 2017 klo 15:20 »
 • Tykkää (0)

 • Semmosta. Jos nyt kuitenkin on itäneitä perunoita ja ei jaksa tai ei oo varaa palstailla niin käy kuokkimassa ne vaikka kukkalapiolla johonkin niin on sitten mitä ihmetellä - siis jos kiinnostaa. Itellä olis pihaa käytössä mutten jaksa laitella ... naapuri olisi kyllä ollut halukas auttamaan rakentamaan kasvihuoneen mutta kun en asu täällä enkä missään muuallakaan vaan olen kulkuri :) Kaverit viljelee työkseen niin saan heiltä pienellä korvauksella tai vaikka ilmaseksikin enemmän kuin omiin tarpeisiin ja naapurikin on luvannut antaa kasvihuoneestaan vaikka hän perinteisesti vähän lannoittaa.  >:D :sydamia :tutimaan O0 :sydamia2 C:-) :ruokaa O:-)

  Siistii kun laitatte :) Ehkä mäkin joskus laitan kunhan nyt mietiskelen ensin ... hyvä että saan muutaman kasvin tällä hetkellä pysymään hengissä ja en varmaan ehkä kohta saakkaan jos vaikka lähtis reissuun lomalle.  :sydamia :sydamia
  Kirjattu