Tervetuloa! Hipit.fi:n foorumi on ekologisuudesta, rakkaudesta ja vapaudesta kiinnostuneiden kotifoorumi.
Osallistu keskusteluun ja tutustu uusiin ihmisiin luomalla tunnus! :)


Jos olet jo foorumilainen, voit kirjautua sisään tästä:

Tunnus: Salasana:

Uusimmat artikkelit

Ilmastonmuutos suomalaisen näkökulmasta

Indonesian poliisi hävitti puoli tonnia marihuanaa polttamalla - lähiseutu pöllyissä

Ensimmäistä kertaa 40 vuoteen maailmantalous kasvoi, hiilidioksipäästöt eivät

NASA: ilmastonmuutos minuutissa

Iso-Britannia: Aurinkoenergia kasvoi 94%, uusiutuva energia ohitti ydinvoiman

Miksi sinusta tuli kasvissyöjä? - 1

Aarrematkailija

 • Hipahtava
 • ***
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 139
 • Maailma on kaunis
Miksi sinusta tuli kasvissyöjä?
« : 10. Huhtikuuta 2012 klo 16:45 »
 • Tykkää (0)

 • Eli keskustelua kasvissyönnistä ja siitä, mitkä motiivit johtivat sinun siirtymisen kasvispainotteiseen ruokavalioon. Kuinka suuri merkitys oli esim. eläinten oikeuksilla, terveydellisillä ja/tai ekologisilla syillä ? ja missä vaiheessa elämäänne huomasitte että olette siirtyneet eläinperäisistä aineksista kauemmaksi?

  Tämä on aihe jota saa usein perustella ihmisille, mutta nyt saa toki kertoa myös muita huomioitavia seikkoja. tarkentakaa myöskin jos lokeroidutte esimerkiksi johonkin näistä: vegaani, lakto-ovovegetaristi, laktovegetaristi. Ja noita termejähän löytyy monia...mutta niin, olisi mukavaa jos ihmiset kertoisitte ominsanoin ja omin tarinoin miksi sinusta tuli juuri kasvissyöjä-sinä
  Kirjattu

  keltainen

  • Hipahtava
  • ***
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 197
  Vs: Miksi sinusta tuli kasvissyöjä?
  « Vastaus #1 : 10. Huhtikuuta 2012 klo 18:36 »
 • Tykkää (0)

 • Kasvissyönti oli minulle aika nopea muutos.
   Oikeastaan olen koko elämäni ollut tosi potentiaalinen kasvissyöjä (koska en tykkää lihasta), mutta aikaisemmin elämässäni oli liikaa murheita ja huolehdittavaa, niin ettei energiani riittänyt eläinten oikeuksiin tai oman terveyteni ajattelemiseen. Sanoin monesti, että voisin hyvin olla kasvissyöjä, mutta olisi kieroa ja väärin huolehtia tuntemattomista eläimistä, kun en pysty perheestänikään huolehtimaan.
  Kun suurin murhe lopulta hetkellisesti katosi, aloin laittaa ruokaa ja totesin, että kasvisruokahan on mun juttu.

   Harmikseni vain huomasin, että suurin osa kasvisruoista pilataan kermalla tai juustolla, joten vegaanikeittokirjat oli siihen ratkaisu. Aloin sitten lukea niiden alussa olevia tietoiskuja ja vasta silloin silmäni jotenkin aukenivat eettiselle ja ekologiselle ruokavaliolle. Toki paljon asioita jo tiesin, mutta se oli vain viimeinen pisara. Sanoin vähän leikillään, että musta tulee vegaani ja jotenkin sana vain lähti kiertämään ja pari kuukautta ensimmäisestä kasvisruokakokeilustani olin 90% vegaani.

  Jännittävä seikka on, että kun murhe tietenkin palasi, mieti jo hetken aloittavani taas eläinperäisten juttujen syömisen ihan vain siksi, että energiani ei jotenkin riittänyt ruokailun suunnittelemiseen ja eineslihapullia sun muuta epäruokaa oli joka paikassa helposti tarjolla. Sain kuitenkin puhuttua itselleni järkeä ja nykyään täydellinen motiivieni kyseenalaistaminen tuntuu mahdottomalta. En silti tiedä. Pahin voi vielä olla edessä.

  Nykyään syön siis omassa kodissani ja opiskelukaupungissani täysin vegaanisesti, mutta kotona ja mummun luona saatan joskus syödä jotain epävegaanista, kuten mummun leipoman pullan tai Oivariinia leivän päällä. Ulkomailla en ole niin tarkka, vaan päätän tilanteen mukaan, syönkö muna- ja maitotuotteita vai en. 
  Kirjattu

  Vihreäkaupunki

  • Hippi
  • *****
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2521
   • Blogi
  Vs: Miksi sinusta tuli kasvissyöjä?
  « Vastaus #2 : 10. Huhtikuuta 2012 klo 19:19 »
 • Tykkää (0)

 • Aikoinaan pidin eläimiä hyvin mekaanisina otuksina, koska ennen en ollut tekemisissä niiden kanssa juuri lainkaan. Muistan kun lukiossa filosofian tunnilla vierailulla oli eläinaktivisteja, ja muistan mitä ajattelin eläinten kärsimyksistä: "Mitä haittaa siitä on, että eläimet kärsivät, kreääntyvätkö ne kärsimykset johonkin tallelokeroon joka sitten on jotenkin pahasta vai mitä ihmettä?" Nykyään hämmästyttää ja naurattaa kun muistaa mitä vielä jokin vuosi sitten ajatteli. :D

  Myöhemmin aloin viettämään eläinten kanssa aikaa enemmän, kun läheisellä ihmisellä oli eläimiä. Jossain vaiheessa avauduin näkemään ne paremmin, ja tajusin että ne ovat ihan samalla tavalla yksilöitä kuin ihmisetkin. Siinä samassa tajusin kuinka ikävää olisi teljetä niitä häkkiin ja tuottaa niille epäeettinen elämä siksi, että haluaa pihvinsä lautaselle. Siitä pikkuhiljaa siirryin kasvissyöntiin, vaikka välillä söinkin lihaa, mutta pikku hiljaa jätin sen kokonaan pois. Jossain vaiheessa harkitsin vegaaniuttakin, mutta totesin että lakto-ovo-vegetarismissa on minulle jo ihan tarpeeksi miettimistä kun syötyä tuli silloinkin vähän miten sattuu. Pitää myös pitää huolta itsestä, ja sitten jos alkaa myöhemmin tuntua siltä että voisi siirtyä vegaaniksi, sitä voi koittaa, mutta ensiksi on pidettävä itsestä huoli eikä uhrautua.
  « Viimeksi muokattu: 10. Huhtikuuta 2012 klo 19:23 kirjoittanut Vihreäkaupunki »
  Kirjattu

  Gabriel

  • Hipahtava
  • ***
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 216
  Vs: Miksi sinusta tuli kasvissyöjä?
  « Vastaus #3 : 10. Huhtikuuta 2012 klo 19:19 »
 • Tykkää (0)

 • En ole, mutta haluaisin joku päivä olla (tosin en syö muuta lihaa kuin kanaa ja kalaa). En vaan saa niistä kasvisruuista oikeen minkäänlaisia. Myönnän, et oon "hiukkasen" uusavuton ruuanlaiton suhteen, enkä vaan osaa. En ymmärrä, ja kadehdin sitä, miten jotkut osaa tehdä loistavia kasvishärdellejä niin helposti. ite kun lähden koittaan, niin lopputulos laittaa lähinnä naurattaan. Vaikka kuin koitan noudattaa ohjeita, niin ei tuu mitään.
  Kirjattu

  Aarrematkailija

  • Hipahtava
  • ***
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 139
  • Maailma on kaunis
  Vs: Miksi sinusta tuli kasvissyöjä?
  « Vastaus #4 : 10. Huhtikuuta 2012 klo 20:14 »
 • Tykkää (0)

 • hmm. mielenkiintoisia viestejä :) Pystyn jotenkin hyvin samaistumaan tuohon viestiin jonka keltainen kirjoitti:

  Kasvissyönti oli minulle aika nopea muutos.
   Oikeastaan olen koko elämäni ollut tosi potentiaalinen kasvissyöjä (koska en tykkää lihasta), mutta aikaisemmin elämässäni oli liikaa murheita ja huolehdittavaa, niin ettei energiani riittänyt eläinten oikeuksiin tai oman terveyteni ajattelemiseen. Sanoin monesti, että voisin hyvin olla kasvissyöjä, mutta olisi kieroa ja väärin huolehtia tuntemattomista eläimistä, kun en pysty perheestänikään huolehtimaan.
  Kun suurin murhe lopulta hetkellisesti katosi, aloin laittaa ruokaa ja totesin, että kasvisruokahan on mun juttu.


  Jotenkin vaikka eläimille kuuluu oma arvonsa, niin myös itsensä ja oman terveyden (ja mielen hyvinvoinnin) kannalta on hyvä joustaa tietyissä asioissa... Aina ei ole helppoa ja juuri silloin elimistö vaatii paljon.

  Itse olen vielä aivan lapsenkengissä tässä kasvissyönti-aatteessani. Viimeisen puolen vuoden aikana olen kuitenkin huomannut kuinka helposti liha on korvattavissa mitä loistavimmilla tavoilla. Koulussamme on erinomainen tarjonta kasvissyöjille ja vegaaneille, joten usein päädyn ottamaan kasvisruokaa liharuoan sijasta (edistystä sekin). En siis ole vannoutunut kasvissyöjä, mutta pyrin nykyään tekemään ns. parempia valintoja.

   Itseäni kuitenkin on jäänyt hieman mietityttämään miksi toiset ovat niin ehdottomia vegetarisuutensa suhteen.. Tunnen itseasiassa muutamia vegaaneja jotka eivät halua hyväksyä edes muiden lihansyöntiä... en tiedä yrittävätkö nämä ihmiset saada hyvää muutosta aikaan, vai pönkittävätkö he vaan omaa itsetuntoaan väheksymällä muiden ruokailutottumuksia. Minun motiivini kasvissyönnin aloittelussa on se että minä, pienikokoinen ihminen joka ei tee juurikaan fyysistä työtä, pärjää hyvin vähemmällä lihamäärällä... ainut haittapuoli tässä ruokavalion muutoksessa on, että hemoglobiinini oli laskenut hurjasti :-\ ...ruisleipää ja pinaattia lisää, mutta kurjaa kun joutuu jotain rautakapseleitakin syömään... hyihyi
  Kirjattu

  keltainen

  • Hipahtava
  • ***
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 197
  Vs: Miksi sinusta tuli kasvissyöjä?
  « Vastaus #5 : 11. Huhtikuuta 2012 klo 11:22 »
 • Tykkää (0)

 • Itseäni kuitenkin on jäänyt hieman mietityttämään miksi toiset ovat niin ehdottomia vegetarisuutensa suhteen.. Tunnen itseasiassa muutamia vegaaneja jotka eivät halua hyväksyä edes muiden lihansyöntiä... en tiedä yrittävätkö nämä ihmiset saada hyvää muutosta aikaan, vai pönkittävätkö he vaan omaa itsetuntoaan väheksymällä muiden ruokailutottumuksia. Minun motiivini kasvissyönnin aloittelussa on se että minä, pienikokoinen ihminen joka ei tee juurikaan fyysistä työtä, pärjää hyvin vähemmällä lihamäärällä... ainut haittapuoli tässä ruokavalion muutoksessa on, että hemoglobiinini oli laskenut hurjasti :-\ ...ruisleipää ja pinaattia lisää, mutta kurjaa kun joutuu jotain rautakapseleitakin syömään... hyihyi

  Jotkut vegaanit eivät ymmärrä, että muut eivät ajattele samalla tavalla kuin he itse. Eläinoikeusfoorumilla monesti törmää ihmisiin, jotka pitävät hunajaakin syöviä jotenkin vähempiarvoisina, eivätkä voisi kuvitellakaan seurustelevansa lihansyöjän kanssa. Luulisin, että kyse on siis ymmärtämättömyydestä, paasaushalusta ja osittain myös tuosta oman egon pönkittämisestä.
  Minä voin ehdottomasti myöntää kommentoivani muiden ruokailutottumuksia, mutta yleensä se kohdistuu epäruokaan, kuten einespizzaan, mikrohampurilaisiin ja vastaavaan roskaan.

  En tiedä, miten suhtautuisin siihen, jos poikaystävä alkaisi yhtäkkiä laittaa liharuokia kotonamme yhteisillä ruoanlaittovälineillämme. En tietenkään ole kieltänyt häntä, vaan sanon aina, että senkun ostaa pihvejä tai kanaa, mutta minä en niitä valmista. Luulen silti, että minun saattaisi olla vaikea hyväksyä jauhelihaa keittiössäni, koska siitä on tullut niin minun vegaaniparatiisini. Jääkaapissa kyllä toisinaan on juustoa tai leikkelettä, mutta eivät ne minua niin kauan häiritse, kun niistä ei tirsku eläinrasvaa minun ruokiini.
  Kai tämä on sellainen juttu, että sen ymmärtää vasta kun on ollut kasvissyöjä jonkun aikaa. En minä ole ollut vielä vuottakaan, mutta huomaan kuitenkin paljon muutoksia suhtautumisessani lihaan.

  Ai niin ja tosta raudanpuutteesta. Minulla ei ole sellaista ollut tai ei ainakaan ole todettu, enkä ole vuosiin syönyt rautatabletteja. Syöthän tarpeeksi monipuolisesti erilaisia proteiinin- ja raudanlähteitä? Luulisin, että sinunkin olisi mahdollista päästä rautatableteista eroon, kun vaan lisäisit ruokavalioosi esim. linssejä.
  Kirjattu

  FlowerGirl

  • Uushippi
  • **
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 69
  Vs: Miksi sinusta tuli kasvissyöjä?
  « Vastaus #6 : 11. Huhtikuuta 2012 klo 12:56 »
 • Tykkää (0)

 • Matkalla täydeksi kasvissyöjäksi. Nykyään on vielä aina välillä lihaa mukana mutta yleensä kalaa tai kanaa, ja kotonani en ikinä laita mitään lihaa. Mulla on vähän sellainen ongelma ollut, että aina tähän päivään asti olen valitettavasti pitänyt lihan mausta. Nykyään olen jo niin tottunut kasvisruokaan, että liha maistuu useimmiten puulta ja sitä on jopa vaikea saada alas. Mutta silti sitä tulee aina välillä syötyä, toistaiseksi.
  Kirjattu

  Ketoneilikka

  • Kukkaishippi
  • ****
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 351
  • Dianthus deltoides
  Vs: Miksi sinusta tuli kasvissyöjä?
  « Vastaus #7 : 11. Huhtikuuta 2012 klo 13:02 »
 • Tykkää (0)

 • ainut haittapuoli tässä ruokavalion muutoksessa on, että hemoglobiinini oli laskenut hurjasti :-\ ...ruisleipää ja pinaattia lisää, mutta kurjaa kun joutuu jotain rautakapseleitakin syömään... hyihyi

  Hämmentävää. Nun hemoglobiinini päinvastoin parani kun siirryin kasvissyöjähköruokavalioon ja aika monella muulla olen kuullut käyneen samaa. Selityksenä oli c-vitaaminimäärien kasvu, auttaa sen vähänkin raudan imeytymisessä. Lihassa oleva rauta on ymmärtääkseni helposti imeytyvässä hemirauta-muodossa, mutta yllättävän harva sitä rautaa on kasvissyönnin takia tarvinnut.

  Muistathan ottaa rautalisät, oli ne sitten tabletteja tai omaa suosikkiani nokkosjauhetta (pahaa mutta tehokasta) esim tuoremehun tai hedelmien kanssa? Eikä maitotuotteita/soijamaitoja tms kalsiumpitoista tuntiin pariin (sekä ennen että jälkeen syönnin)? Muistaakseni myös kahvi ja suklaa sotkivat raudan imeytymistä, en kyllä oo ihan satavarma :(.
  Kirjattu

  selena

  • Hippiäinen
  • *
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 28
  Vs: Miksi sinusta tuli kasvissyöjä?
  « Vastaus #8 : 11. Huhtikuuta 2012 klo 18:12 »
 • Tykkää (0)

 • Olen vegaani kuten 3-vuotias lapsenikin. Ensimmäisenä lopetin muun lihan paitsi kalan syömisen hmm joskus 12 vuotta sitten ja 7 vuotta sitten jätin pois myös munat, kalan ja maitotuotteet. Olin pohtinut jo jonkin aikaa että haluaisin elää terveellisemmin ja jotenkin puhtaammin, lueskelin joskus Voi hyvin lehteä ja asia kiinnosti kovasti. Kerran sitten tein kinkkukiusausta ja availin sitä palvikinkkupakettia kun huomasin että kyseinen ruoka-aine haisi ihan sikalalle ja mua alkoi yököttämään. Siinä sitten mietin että no eihän mun mikään pakko sellaista ole syödä. Olin myös huomannut että liha suli elimistössäni hitaasti ja esim pihvin syömisen jälkeen olo oli tosi tukkoinen muutaman päivän. Jotenkin ajattelin myös lihasta että kun eläin kuolee niin mätänemisprosessi alkaa hyvin nopeasti lihassa ja se kuvotti myös, en halunnut olla raadonsyöjä ja ajatus kuolleesta eläimestä ja vielä lämpimästä lihasta ei todella ollut ruokahalua herättävä. Otin asioista paljon selvää ja opettelin ravitsemusasioita ja kokkaamaan uudella tavalla. Pian huomasin että oloni oli paljon parempi ja niin jatkoin. Mitä enemmän asiaan tutustuin niin sitä enemmän tuli mukaan myös eettiset ja ekologiset näkökulmat ja arvot. Tällä tiellä ollaan ja hyvin voidaan. Juuri laskin lapseni ravintoaineiden saannin muutaman päivän osalta ja hyvin sai kaikkia ravintoaineita. Ajoittain lasken muutaman päivän ajalta lapseni syömiset tarkistaakseni että kaikkia ravintoaineita tulisi vaikkei joka päivä niin ainakin muutaman päivän sisään. Lapseni on melko pieniruokainen ja pienikokoinenkin mutta kasvanut omalla käyrällään tasaisesti joten kaikki siis kunnossa. Sitä paitsi sekasyöjien lapsetkin voivat olla pieniruokaisia ja olen kuullut että jotkut syövät todella yksipuolisesti (muro, nakki, ranskalais, makaroni-linjaa) enkä usko että monien tälläisten lasten vanhemmat ovat laskeneet lapsensa ravintoaineiden saantia, joten väitän että lapseni syö monipuolisemmin ja minä olen tietoisempi hänen ravitsemuksestaan kuin monet em vanhemmat.

  Olen kohdannut hyvin vähän fanaattisia vegaaneja, ja pyrin välttämään kiivaita keskusteluja aiheesta (yleensä se kiivaus tulee kyllä sekasyöjätaholta vain kun tulee ilmi että olen vegaani ja että varsinkin lapseni on vegaani). Mielelläni keskustelen aiheesta asiallisesti ja asialinjalla, mutta ketään en yritä käännyttää. Vegaanius on mun juttuni ja tunnen toimivani niin kuin sisimmässäni koen oikein olevan, mutta en koe mitenkään olevani parempi kuin kukaan toinenkaan (kasvissyöjä tai lihansyöjäkään). Itse en vain voisi toimia toisin.
  Kirjattu

  Vihreäkaupunki

  • Hippi
  • *****
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2521
   • Blogi
  Vs: Miksi sinusta tuli kasvissyöjä?
  « Vastaus #9 : 11. Huhtikuuta 2012 klo 21:24 »
 • Tykkää (0)

 • Matkalla täydeksi kasvissyöjäksi. Nykyään on vielä aina välillä lihaa mukana mutta yleensä kalaa tai kanaa, ja kotonani en ikinä laita mitään lihaa. Mulla on vähän sellainen ongelma ollut, että aina tähän päivään asti olen valitettavasti pitänyt lihan mausta. Nykyään olen jo niin tottunut kasvisruokaan, että liha maistuu useimmiten puulta ja sitä on jopa vaikea saada alas. Mutta silti sitä tulee aina välillä syötyä, toistaiseksi.

  Heh, kyllä itsekin pidän lihan mausta, vaikken olekaan syönyt sitä vuosiin. :D Välillä kun näen lihaa tai näen sitä grillattavan, vesi herahtaa kielelle. :)

  Aarrematkailija

  • Hipahtava
  • ***
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 139
  • Maailma on kaunis
  Vs: Miksi sinusta tuli kasvissyöjä?
  « Vastaus #10 : 15. Huhtikuuta 2012 klo 17:46 »
 • Tykkää (0)

 • Hämmentävää. Nun hemoglobiinini päinvastoin parani kun siirryin kasvissyöjähköruokavalioon ja aika monella muulla olen kuullut käyneen samaa. Selityksenä oli c-vitaaminimäärien kasvu, auttaa sen vähänkin raudan imeytymisessä. Lihassa oleva rauta on ymmärtääkseni helposti imeytyvässä hemirauta-muodossa, mutta yllättävän harva sitä rautaa on kasvissyönnin takia tarvinnut.

  Muistathan ottaa rautalisät, oli ne sitten tabletteja tai omaa suosikkiani nokkosjauhetta (pahaa mutta tehokasta) esim tuoremehun tai hedelmien kanssa? Eikä maitotuotteita/soijamaitoja tms kalsiumpitoista tuntiin pariin (sekä ennen että jälkeen syönnin)? Muistaakseni myös kahvi ja suklaa sotkivat raudan imeytymistä, en kyllä oo ihan satavarma :(.

  Kiitos vinkeistä! Nyt kun huomioin paremmin ravintoaineidensaantini, niin hemppari on pysynyt kohdillaan ja olo on muutenkin parempi (: Silloin kun muutos tuli kasvispainoitteeseen ruokavaliooni, niin tein virheen siinä, kun en ottanut ajoissa selvää näistä hiven- ja ravintoaineasioista. Mutta eipä hätää, virheistä oppii.

  Olen kohdannut hyvin vähän fanaattisia vegaaneja, ja pyrin välttämään kiivaita keskusteluja aiheesta (yleensä se kiivaus tulee kyllä sekasyöjätaholta vain kun tulee ilmi että olen vegaani ja että varsinkin lapseni on vegaani). Mielelläni keskustelen aiheesta asiallisesti ja asialinjalla, mutta ketään en yritä käännyttää. Vegaanius on mun juttuni ja tunnen toimivani niin kuin sisimmässäni koen oikein olevan, mutta en koe mitenkään olevani parempi kuin kukaan toinenkaan (kasvissyöjä tai lihansyöjäkään). Itse en vain voisi toimia toisin.

  Uskon selena, että ihmiset voivat olla epäluuloisia siitä, että sinä sekä lapsesi olette vegaaneja. Omasta mielestäni tuossa ei ole mitään pahaa tai väärää, mutta itsellenikin herää kysymyksiä tuosta 3-vuotiaan vegeruokavaliosta... Tuossahan on niin paljon haastetta lapsen hoitoon liittyen (...vai onko?). Esimerkiksi kuinka olet saanut järjestettyä ruokailuasiat esim. päivähoidon puolelta - tai matkustettaessa ? Onhan se todella hienoa, jos pystyy ottamaan asioista selvää ja jakamaan tärkeää tietoa -tässä tapauksessa seuraavalle sukupolvelle. Muutenkin pidän ajatuksesta, että teet ja toimit niinkuin parhaalta tuntuu, otat asioista selvää, ja silti huomioit sekä oman että lapsesi hyvinvoinnin  :)
  Kirjattu

  Hessu

  • Hippiäinen
  • *
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 15
  Vs: Miksi sinusta tuli kasvissyöjä?
  « Vastaus #11 : 23. Huhtikuuta 2012 klo 15:40 »
 • Tykkää (0)

 • Itse ryhdyin kasvissyöjäksi muutama vuosi sitten ja nyt olen ollut vegaani viime syksystä lähtien. Ryhdyin vegaaniksi eettisistä syistä. Miksi tappaa jos voi elää ilman tappamistakin? Itse en ole todellakaan ajatellut että olisin muita parempi kun en syö lihaa. Vaikka en pidä lihantuotannosta, on ruokavalio kuitenkin yksilön valinta. Tietysti tykkään keskustella aiheeseen liittyen, mutta pyrin välttämään liikaa fanaattisuutta. Tärkeintä olisi kuitenkin antaa positiivista esimerkkiä muille ja innostaa edes hieman muuttamaan ruokavaliotaan ja ainakin tajuamaan mistä ruokamme tulee.

  Harmi että monella on vieläkin aika ankea käsitys kasvisruoasta. Moni sanoo että ei pystyisi luopumaan lihasta sen maun takia. Mistä jäävätkään paitsi jos eivät ole maistaneet mahtavia vegeruokia! Netti on pullollaan loistavia vegaaniblogeja. Ja suurimman osan aineksista saa ihan normi kaupoista.

  Itse olen kyllä tyytyväinen päätökseeni olla vegaani  8) Tuntuu hyvältä kun aterian jälkeen on puhdas omatunto  :)
  Kirjattu
  There are many ways to die but only one way to live

  selena

  • Hippiäinen
  • *
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 28
  Vs: Miksi sinusta tuli kasvissyöjä?
  « Vastaus #12 : 29. Huhtikuuta 2012 klo 20:39 »
 • Tykkää (0) • Uskon selena, että ihmiset voivat olla epäluuloisia siitä, että sinä sekä lapsesi olette vegaaneja. Omasta mielestäni tuossa ei ole mitään pahaa tai väärää, mutta itsellenikin herää kysymyksiä tuosta 3-vuotiaan vegeruokavaliosta... Tuossahan on niin paljon haastetta lapsen hoitoon liittyen (...vai onko?). Esimerkiksi kuinka olet saanut järjestettyä ruokailuasiat esim. päivähoidon puolelta - tai matkustettaessa ? Onhan se todella hienoa, jos pystyy ottamaan asioista selvää ja jakamaan tärkeää tietoa -tässä tapauksessa seuraavalle sukupolvelle. Muutenkin pidän ajatuksesta, että teet ja toimit niinkuin parhaalta tuntuu, otat asioista selvää, ja silti huomioit sekä oman että lapsesi hyvinvoinnin  :)

  Päivähoidossa erilaisuus joskus tuntuu olevan ongelma. Hoitajat kokevat vaikeaksi että joku syö eritavalla kuin muut, vaikka lapsia se ei tunnu häiritsevän. Kysymyksiä tottakai lapset esittävät, mutta sehän on vain hyvä asia ja kaikenlisäksi kovin luontaista lapsille. Itse toimin vielä vuosi sitten perhepäivähoitajana ja kyllä lapset minun ja lapsenikin syömisistä kysyivät mutta vastasin mitä lapset halusivat tietää eikä siinä sen kummempaa ollut. Monesti meillä oli oikein rattoisia keskusteluja ruokapöydässä. Kerrankin eräs hoitolapseni kysyi ( varmaankin sadatta kertaa  :)) että miksi teillä on tuollaista ruokaa? Ja minä kerroin että koska emme syö lihaa. Lapsi vastasi: en minäkään ja laittoi tyytyväisenä lihapullan suuhunsa  ;D. Ja lisäsi ettei meidän äitikään (äitinsä oli vegetaristi). Hoitolapset söivät meillä sekaruokaa, mutta meillä oli viikottain kasvisruokapäivä. Vastasin aina vain siihen mitä lapset kysyivät en enempää valinnoistamme puhunut, ja vastasin aina lapsen tasoisesti.   

  Vegaanista ruokaa hoidossa kyllä valmistavat lapselleni. Hoidon alussa tarjouduin tuomaan itse ns lihan korvikkeet yms erikoisuudet, mutta he halusivat tehdä itse. Ainoa mitä toivoisin heiltä lisää on enemmän proteiinia ruokiin. Tätä  he eivät ole oikein ymmärtäneet vaikka olen sanonut että jokaisella aterialla täytyy olla jotain proteiinipitoista palkokasveja, pähkinöitä, siemeniä tai soijavalmisteita. Melko usein tuntuu olevan  keittoa tai kastiketta jossa tyyliin perunaa ja pakastevihanneksia.  Ja taas tarjouduin tuomaan hoitoon papuja, linssejä ja soijavalmisteita, että niitä  lisäisivät. Mutta lapseni onneksi juo soijamaitoa joten saa ainakin jotain proteiinia hoitopäivän aikana. Kotona syödään kuitenkin päivän aterioista 3 joten voin sitten kotona tankata niitä lisää. Lapsestani ehkä olisi tullut laktovegetaristi mutta hänellä todettiin paha maitoallergia. Samaa ruokavaliota voisin harkita itsekin, mutta mulla on vähän sama juttu; iho-oireita ei tule mutta vatsa on mennyt maitotuotteista (myös hyla, aina enemmän tai vähemmän sekaisin). Lapseni on menossa pieneen maalaiskouluun, silloin voi tulla ongelmia ruokien kanssa, mutta katsotaan sitä sitten, turhaa sitä on etukäteen murehtia.

  Matkoilla joudun luonnollisesti varautumaan useinkin omilla eväillä tai ainakin lisukkeilla. Kap Verdessä kävimme vuosi sitten ja oli sielläkin muutama ravintola mistä sai vegaanista ruokaa. Kuivaruokaa otin toki mukaan täältä Suomesta mutta hyvin pärjättiin viikko :).

  Oma asennoituminen vaikuttaa mun mielestä paljon. Joku kokee jonkin asian isona ongelmana ja toiselle se on ihan pikkujuttu. Ja hyvä näin, erilaisiahan me kaikki olemme, ihania yksilöitä jokaikinen  :sydamia
  Kirjattu

  keltainen

  • Hipahtava
  • ***
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 197
  Vs: Miksi sinusta tuli kasvissyöjä?
  « Vastaus #13 : 07. Toukokuuta 2012 klo 22:04 »
 • Tykkää (0)

 • Jännittävä seikka on, että kun murhe tietenkin palasi, mieti jo hetken aloittavani taas eläinperäisten juttujen syömisen ihan vain siksi, että energiani ei jotenkin riittänyt ruokailun suunnittelemiseen ja eineslihapullia sun muuta epäruokaa oli joka paikassa helposti tarjolla. Sain kuitenkin puhuttua itselleni järkeä ja nykyään täydellinen motiivieni kyseenalaistaminen tuntuu mahdottomalta. En silti tiedä. Pahin voi vielä olla edessä.

  Jännittävä juttu, että vain reilu kuukausi sitten pohdin, mahdanko joskus alkaa kyseenalaistaa valintojani. Lauantaina oli sellainen hetki, kun minun piti miettiä, tartunko ilmaiseen kermajäätelöön vai pidänkö periaatteeni ja nälkäni. Valinta oli loppujen lopuksi hyvin helppo. Sanoin, että jos minua jokin illalla ahdistaa, niin mieluummin jäätelö kuin todelliset asiat. Eikä jäätelö edes ahdistanut, ei vieläkään.
  Tänään olen syönyt epävegaanista margariinia. Tarttuessani pakettiin ajattelen, että voisin käydä kaupassa, mutta on helpompi tyytyä siihen, mitä on tarjolla ja käyttää energiani tärkeämpiin asioihin. Meinasin syödä jopa pussikeittoa, jossa on surkean pieniä kanakuutioita (siis sellaisia nuppineulanpään kokoisia, joita ei edes huomaa).

  En kyllä koe mitenkään hävinneeni tai epäonnistuneeni, enkä oikeastaan koe kovin huonoa omaatuntoakaan tästä. Energiania ja käsityskykyni ei vain tällä hetkellä oikein riitä minulle täysin kuvittelemattomissa oleviin eläimiin tai niiden ennenaikaiseen kuolemaan.
  Kirjattu

  Aarrematkailija

  • Hipahtava
  • ***
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 139
  • Maailma on kaunis
  Vs: Miksi sinusta tuli kasvissyöjä?
  « Vastaus #14 : 09. Toukokuuta 2012 klo 18:53 »
 • Tykkää (0)

 • Olen monesti miettinyt lihan hyviä ja huonoja puolia, samoinkuin kasvisruokailuakin. En ole kuitenkaan löytänyt selvää motiivia ryhtyä vegaaniksi. Olen vähentänyt liharuoan syöntiä, mutta en osaa oikein sanoa miksi haluaisin jättää lihan kokonaan pois.

  Monet kasvissyöjät vetoavat siihen, että karjaeläimillä on huonot oltavat pienissä ja ahtaissa navetoissa, kanaloissa ja sikaloissa.. mutta Suomessa on kuitenkin niin tiukka lainsäädäntö, ettei eläimiä anneta pitää huonoissa oloissa. Tottakai on aina niitä, jotka fuskaavat säännöistä ja jättävät eläimet huonolle hoidolle. Pääosin kotimaisessa tuotannossa otetaan kuitenkin huomioon eläinten hyvinvointi ja niiden vaatimat olosuhteet. (Tiedän tämän kokemuksesta). Suosin siis kotimaista lihaa, jos päätän syödä lihaa.

  Kanaloiden tuotteita olen vältellyt. Minulla ei kuitenkaan ole omaa kokemusta kanaloista tai siellä työskentelystä.. joten en voi sanoa että kanalat olisivat hyviä tai erityisen huonoja. Haluaisin oikeastaan käydä joissain kanaloissa ja haluaisin nähdä kaiken siellä tapahtuvan konkreettisesti. Elän tällähetkellä vain kuulopuheiden mukaan. Väitetään että kanoilla on liian vähän elintilaa -joten uskon tätä... enkä siis syö siipikarjan tuotteita.

  Onko sitten taas riistaeläinten tai kalojen kohtalo huono jos ne päätyvät osaksi ruokalistaamme...? ne ovat kuitenkin saaneet elää vapaasti luonnossa... Vai onko se eläimen tappaminen se syy, miksi monet eivät syö edes "onnellisesti eläneen" eläimen lihaa ? On monia kysymyksiä joita voi pohtia...

  suurin syy vegetarismille taitaa olla se, ettei haluta että ketään tai mitään joudutaan tappamaan. Luonnon kietokulun mukaisesti eläimiä kuitenkin tulee ja menee. Kaikki kuuluvat osaksi jotain ravintoketjua, ja harmiksemme ihminen on vaan siellä ylimpänä.. se tappaa muita ja jopa omia lajitovereitaan... :-\

  p.s. voisiko joku valaista minulle, että miksi osa ihmisistä ei juo maitoa ?  :D
  Kirjattu